Što vas čeka ako unajmite prostor na Velesajmu

Autor: Marija Crnjak , 30. svibanj 2013. u 13:19
Sajam na Zagrebačkom velesajmu otvara gradonačelnik Milan Bandić. Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Najam prostora kreće se od 5 kuna po kvadratu za skladište do najviše 85 kuna po četvornom metru za ugostiteljske objekte.

Krovna hidroizolacija stara, više puta mjestimično sanirana. Nema krovne toplinske izolacije, bravarija na pročeljima u derutnom stanju, nema toplinske izolacije zidova, kopelit staklo na pristupnom stubištu mjestimično napuklo. Pod i pristupne stube obloženi tapisonom u derutnom stanju. Dotrajala rasvjeta. To je samo dio napomena gotovo bizarnog tehničkog opisa paviljona 9B Zagrebačkog velesajma, u natječaju za zakup poslovnih prostora ZV-a objavljenom prije nekoliko dana u novinama i na web stranicama Velesajma.

Kako smo doznali u upravi Velesajma, u još jednom u nizu javnih natječaja koje Velesajam periodički objavljuje kako bi ispunio bar dio derutnih objekata koji već godinama vape za ulaganjem, ovog puta su u ponudi prostori ukupne površine nešto veće od 14 tisuća kvadrata.

Najam prostora kreće se od 5 kuna po kvadratu za skladište do najviše 85 kuna po četvornom metru za ugostiteljske objekte. U najvećem dijelu iznajmljuju se prostori za maloprodaju (namještaj i oprema za kuću), više od tri tisuće kvadrata namijenjeno je sportskim i obrazovnim djaltnostima, oko tri tisuća kvadrata je za skladište, ostalo su uredski prostori i ugostiteljstvo.

U ZV-u nam pojašnjavaju da se prostori koji nisu u funkciji ne daju ni u zakup, niti se koriste za druge svrhe. Radi se o derutnim paviljonima kao što su Talijanski paviljon 15, paviljoni 28 i 22, no nisu nam znali kazati kolika je ukupna površina neupotrebljivog prostora ZV-a. Međutim, ako je poznato da je u sastavu ZV-a ukupno oko 550 tisuća kvadrata, preko 80 tisuća je već u najmu (paviljoni koji se koriste za sajmove), a na raspolaganju za najam je još oko 14 tisuća kvadrata koji su predmet ovog natječaja, ispada je je više od četiri petine ZV-a neupotrebljivo.

I ovo što je upotrebljivo u derutnom je stanju, vrlo se otvoreno navodi u natječaju. Restoran na katu čija je početna zakupnina dvije tisuće kuna tako se iznajmljuje uz napomenu da se "prostor daje u zakup u viđenom stanju…U prostor je potrebno uložiti određena sredstva za dovođenje istog u predviđenu namjenu." Isto vrijedi i za navedeni prostor za sportske sadržaje. Za paviljon 9B osim već navedenih napomena stoji još i upozorenje da je "ICT mreža u lošem stanju, nema ventilacije niti hlađenja", a dobra vijest jest da radi gromobranska instalacija.

Štoviše, napominje se da je paviljon 9b "pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, no nisu odobrena novčana sredstva za sanaciju". Zbog svih okolnosti, uprava ZV-a oslobađa zakupnike od plaćanja zakupnine za vrijeme uređenja poslovnog prostora, no samo u trajanju do 3 mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close