Štern: Molov udio vrijedi 2 mlrd. dolara

Autor: Ante Pavić , 23. srpanj 2014. u 22:00
Vlada za kupnju Ininih dionica želi podići kredit/Boris Šćitar/PIXSELL

Čelnik Mola Zsolt Hernandi nudio je svojevremeno Poljacima udjel u Ini za tri i pol milijarde eura.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ponovio je u srijedu da bi otkup 49,08 posto dionice Ine u vlasništvu Mola bilo najbolje "rješenje koje će obraniti državne interese".

Opcija koja je sve do nedavno predstavljala "avanturizam po javne financije", sada je postala najpoželjnija po pitanju obrane strateških interesa. Vlada želi izbjeći udar na državni proračun na način da za kupnju Ininih dionica uzme kredit kojega bi osigurala zalogom otkupljenih dionica plus 19 posto dionica u svojem vlasništvu, objasnio je Vrdoljak, dodajući da još uvijek traže rješenje za kredit. "Ne znam samo kome će založiti i koja bi banka htjela upravljati nekom energetskom tvrtkom", kaže Ljubo Jurčić koji je obnašao funkciju ministra gospodarstva u vrijeme prodaje 25 posto dionica Ine Molu 2003. godine.

 

3,4mlrd.

dolara vrijedi Molov paket na Zagrebačkoj burzi

Prema nekim informacijama, nedavno provedena dubinska analiza Ine je pokazala da kompanija vrijedi ukupno oko četiri milijarde dolara, što znači da bi Molov udio trebao po fer cijeni vrijediti oko dvije milijarde dolara i toliko će očito Vlada biti spremna platiti Molu. Tržišna cijena Molovog paketa na Zagrebačkoj burzi vrijedi 3,4 milijardi dolara. "Ta cijena nije pokazatelj vrijednosti jer se tom dionicom praktički niti ne trguje", kaže Davor Štern, bivši generalni direktor Ine koji smatra da Molov udio ne vrijedi više od dvije milijarde dolara. Kaže da pri izračunu kupoprodajne cijene treba uzeti mnogo faktora, a među njima i vrijednost dionica Mola koja je posljednjih godinu dana pala više od 20 posto.

"Tko god uđe u Inu mora je konsolidirati. Ključno je da se politika iz te kompanije zauvijek makne", kaže Štern. Nedavno objavljeni razgovori Jaceka Krawieca, direktora poljske energetske kompanije KN Orlen, s tamošnjim ministrom financija Wlodzimierzom Krapinskim otkrivaju da je čelnik Mola Zsolt Hernandi nudio Poljacima udjel u Ini za tri i pol milijarde eura. Čini se da je Mol dionice po sličnoj cijeni nedavno ponudio i potencijalnim ruskim kupcima. Jurčić upozorava da je još na snazi Zakon o privatizaciji Ine kojega se očito nitko u državi ne drži. "Bolje se držati i loših zakona, nego da pojedinci odlučuju o ovako važnoj stvari", kaže Jurčić, misleći na pojedinačne Vrdoljakove istupe. Prema tom Zakonu, Vlada najmanje tromjesečno mora obavještavati Sabor o tijeku privatizacije Ine, a to do sada nije napravila. Jurčić smatra da se to događa zbog nedostatka bilo kakve energetske strategije u Hrvatskoj.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Georgija,
nazalost …si totalno u pravu. na našu veliku žalost…

@drag

MOL je za 25% dao $505m a za 22% ~$800m znaci ako im vlada ponudi 1.6 zaradili su 300m + sva zarada od nafte koju su godinama prodavali preko ina-e + dio dobiti koju je ostvarivala. Tako da MOL sigurno nebi bio u minusu a i sta da je? Kako stvari izgledaju upravljacka prava ce izgubit to znaju, ako im vlada zabrani prodaju gazpromu i pad cijene dionica samog MOL-a zbog situacije s INA-om ispast ce im jeftinije pokrit se po usima i s gubitkom, za kojeg tvrdim da nema nego debele zarade ako prodaju vladi za 1.6mlrd


@gorgija

Naprotiv stvar je dijametralno suprotna. Ovdje bi se u samom ugovoru o kreditu kao garancija vracanja stavio uvijet prodaje nakon “restrukturiranja” (pretpostavljam dodjele koncesija na istrazivanje u slavoniji i jadranu) kao sto bi se garantiralo i samim dionicama. Zbog takvog dogovora se nadam da ce i kreditor imati utjecaj na formiranje uprave i stolicu u nadzornom odboru.

Ovakav projekt nije neostvariv kada se gleda kolicina i cijena novca dostupna kod investitora, kao i ukupne situacije sa MOL-om. Problem je u iluziji da ce odjedamput Hrvatska drzava svojim sposobnim menađmentom preokrenut propadanje INA-e i da ce joj vrijednost rasti zajedno na profitom. Znamo kako se u RH radi, pa pobogu ministar financija ne moze naci dva najbliza suradnika, jedino tko ce se upustit u vodjenje INA-e su oni koji su dovoljno neodgovorni, a vjerojatno sposobniji za spletke i ispod stola nego za sprovest stvarno restrukturiranje.

To trema nacionalizirati i prodati meni za jednu kunu!

još jedna tipična hrvatska priča. zadužit će nas da je otkupe, onda će se godinama cijela hrvatska svađati što sad napraviti i kad je na kraju sruše na 200 kuna odlučit će da nema druge nego hitno prodati pa će po medijima krenuti priče o šeicima.

New Report

Close