Stanka u Saboru zbog nalaza državne revizije o prodaji Croatia osiguranja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2015. u 11:22
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nalaz državne revizije o prodaji Croatia osiguranja (CO) razlog je stanke koju je u srijedu zatražilo nekoliko zastupničkih klubova u Hrvatskom saboru.

Nalaz državne revizije o prodaji Croatia osiguranja (CO) razlog je stanke koju je u srijedu zatražilo nekoliko zastupničkih klubova u Hrvatskom saboru.

"Nalaz državne revizije u svezi prodaje CO uznemirio je javnost", kazao je Goran Marić koji je u ime HDZ-a stanku i zatražio.

Njegovom su se zahtjevu pridružili i nezavisni Damir Kajin, Hrvatski laburisti te HNS.

Državni ured za reviziju prošlog je tjedna objavio izvješće o reviziji prodaje dionica CO, u kojem tumače kako odluku o privatizaciji Vlada nije mogla donijeti samostalno, već ju je morao potvrditi Sabor, a smatraju i da je cijena plaćena za usluge savjetnika za privatizaciju od oko 27 milijuna kuna mogla biti značajno manja.

Takvo mišljenje državnih revizora ne dijele Ministarstvo financija i Državni ured za upravljanje državnom imovinom koji tvrde da je privatizacija CO provedena po važećim propisima i u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom.

Grupa Adris grupa lani je u travnju kupila 39,6 posto dionica CO, a potom je društvo dokapitalizirala sa 110 milijuna eura, nakon čega je postala vlasnikom 60 posto dionica CO-a. Istoga je mjeseca u državni proračun uplaćena kupoprodajna cijena dionica u iznosu od oko 905 milijuna kuna.

HDZ-ov zastupnik Goran Marić najavio je u srijedu da će Klub HDZ-a zatražiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo okolnosti privatizacije Croatia osiguranja (CO), u kojoj je državna revizija pronašla niz nepravilnosti.

"Nesporno je da su mnoge prodaje državnih tvrtki iza sebe ostavile sumnju u pogodovanje kupcima na štetu države, ali ni za jednu državna revizija do prije nekoliko dana nije nedvojbeno utvrdila da je provedena protivno zakonu", rekao je Marić u Saboru, nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba HDZ-a.

Neshvatljivim je ocijenio što je Vlada odluku o prodaji dijela udjela u CO donijela samostalno, iako Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja propisuje da takvu odluku, na prijedlog Vlade, može donijeti jedino Sabor.

"Vlada upravlja po osjećaju i djeluje snagom dosjetke", ustvrdio je Marić, a obrazloženja iz Vlade da nije morala poštovati zakon iz 1992., iako je još uvijek na snazi, nazvao je "pučkoškolskom isprikom".

Upitao je može li opstati protuzakoniti ugovor te pozvao DORH da odgovori na to pitanje. "Budući da kupac uvjerava da je preplatio tržišnu cijenu, njemu treba vratiti uplaćeni iznos, a on neka vrati državi ono što je protuzakonito stekao", pozvao je Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close