Spectrum počinje seizmičko snimanje Jadrana 2D tehnikom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. kolovoz 2013. u 16:07
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Seizmički podaci su vlasništvo Vlade RH, a tvrtka Spectrum će ih u ime Hrvatske prodavati zainteresiranim naftnim kompanijama.

Tvrtka Spectrum Geo sljedeći tjedan počinje seizmičko snimanje hrvatskog dijela Jadrana 2D tehnikom, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je danas na predstavljanju projekta ocijenio kako je njime počela nova era u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj.

Seizmički podaci su vlasništvo Vlade RH, a tvrtka Spectrum će ih u ime Hrvatske prodavati zainteresiranim naftnim kompanijama.

Ti će podaci naftnim kompanijama biti na raspolaganju do prvog tromjesječja iduće godine. Plan je da se međunarodni natječaj za naftne kompanije objavi u drugom kvartalu 2014. godine, rekao je Vrdoljak koji očekuje da će prve koncesije biti dodijeljene 2015.

"Počinjemo novu eru u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj, a cilj nam je da građani i hrvatsko gospodarstvo dobiju najjeftiniju moguću naftu i plin i nema razloga da tako ne bude", rekao je Vrdoljak.

Danas u Hrvatskoj proizvodimo 65 posto prirodnog plina za naše potrebe i 20 posto nafte, a Vrdoljak je uvjeren da će nakon provedenog istraživanja, kada krene eksploatacija, Hrvatska biti izvoznik plina te sama proizvoditi puno veći postotak potrebne nafte.

"Rok u kojem se to treba dogoditi je četiri do pet godina od današnjeg dana, odnosno početka prikupljanja seizmičkih podataka", dodao je.

Brod koji će prikupljati podatke na hrvatskom dijelu Jadrana s istraživanjem, kako je najavljeno, kreće idući četvrtak iz Zadra.

Vrijednost ugovora sa Spectrumom je nula kuna, a interes za podatke je jako velik i siguran sam da će ta tvrtka, zajedno s nama, raditi marketing naših potencijala, naglasio je Vrdoljak.

Prikupljeni podaci hrvatsku državu ne koštaju ništa, a Spectrum će zaraditi od prodaje podataka zainteresiranim naftnim kompanijama, ponovio je Vrdoljak.

Neslužbeno se doznaje da bi zarada od prvih pet prodaja podataka u potpunosti pripala Spectrumu, dok bi zaradu od ostalih prodaja s državom dijelili u omjeru 50:50.

Vrdoljak je naglasio da on kao ministar te Vlada neće dozvoliti "nikakav šum u kanalu".

Stoga su, istaknuo je, za snimanje dobivene sve potrebne dozvole od svih nadležnih institucija i prije samog potpisivanja ugovora.

"Eksploatacija i istraživanje ugljikovodika u Hrvatskoj je prevelik i prebitan nacionalni interes da bi i u jednom trenutku postojao bilo kakav krivi korak u procedurama", rekao je Vrdoljak i naglasio da kao ministar neće dozvoliti ni jedan neprofesionalan, nepošten i krivi korak. "Ja to neću dozvoliti, ja ću čuvati nacionalni interes", poručio je.

Ministarstvo gospodarstva je, nakon procjene brojnih ponuda, odabralo Spectrum Geo, tvrtku koja, kako je rečeno, ima najveću bazu sezmičkih podataka na Sredozemnom moru i najviše iskustva u regiji i cijelom Mediteranu, uključujući obrađenu seizmološku bazu podataka talijanskog podmorja Jadrana, što će s podacima hrvatskog dijela omogućiti povezivanje podataka u cijelom Jadranu.

Poslovanje i reference tvrtke predstavio je predsjednik i glavni izvršni direktor Spectruma Rune Eng.

Uvjeren je da je istraživanje zanimljivo za Hrvatsku i da će podaci koje će prikupiti omogućiti pronalaženja plina i nafte na mjestima za koje se nije znalo.

Istraživanjem koje će provesti neće smetati druge gospodarske grane kao što su ribarstvo i turizam, kaže Eng.

Komentirajte prvi

New Report

Close