SOR ostaje, ali poticaji se više okreću razvoju pripravništva

Autor: Jadranka Dozan , 29. lipanj 2017. u 22:00
Usvojen plan primjene 'Garancije za mlade'/B. Filić/PIXSELL

Fokus na privatni sektor predviđa i subvencioniranje dijela plaća pripravnika, a obrisi modela do kraja 2017.

Najsvježiji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da broj registriranih nezaposlenih prvi put pao ispod 170.000 osoba.

Trenutno stanje na 'semaforu' HZZ-a pokazuje 169.949 nezaposlenih osoba. Iznoseći najnovije brojke novi je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo kako i više veseli podatak o rastu zaposlenosti, odnosno broju osiguranika u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) kojih je potkraj svibnja bilo  55.679 više nego u isto vrijeme prije dvije godine.  Ministar Pavić kratku je konferenciju za novinare održao nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Plan implementacije Garancije za mlade za razdoblje od 2017. do 2018. godine.

Radi se o planu koji objedinjuje mjere teške ukupno oko 1,6 milijardi kuna, s tim da se 600 milijuna kuna predviđa osigurati iz državnog proračuna, a preostalih 1,2 milijarde iz fondova EU-a. "Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj jedan je od najvećih problema, iako je stopa nezaposlenosti mladih s više od 50 posto iz 2013. snižena na 30-ak posto prošle godine", naglasio je Pavić te dodao kako od mjera predviđenih Garancijama za mlade trenutno provodi program "Od mjere do karijere", vrijedan 1,5 milijardi kuna.

 

1,6 mlrd.

kuna vrijednost je mjera u okviru Garancija za razdoblje 2017./2018.

Uskoro, kaže, slijedi i izrada drugih poticajnih mjera, poput onih za posebno ranjive skupine na tržištu rada – u prvom redu starije i osobe s invaliditetom.  Kad su posrijedi mladi i poticanje zapošljavanja, u Vladi spremaju još neke novosti kojima bi se poticaji trebali jače usmjeriti na privatni sektor. Program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, mjera poznatija kao SOR, ne planira se ukinuti iako nepotpune analize pokazuju da je tek 12 posto korisnika te mjere zadržalo posao nakon njezina isteka.  

U prvih pet mjeseci ove godine broj korisnika te mjere je manji nego lani. U tom razdoblju bilo ih je 3094 ili 2100 manje nego lani, od čega je oko tisuću manje SOR-ovaca u javnom sektoru. Istodobno, znatno je porastao broj potpora za zapošljavanje u privatnom sektoru – sa 700 na 1700.  "Kako bi fokus poticaja što više bio na privatnom sektoru, razvijat će se i sustav pripravništva odnosno subvencioniranja dijela plaće pripravnika", najavio je ministar. No, glavne odrednice tog modela očekuju se tek krajem  godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close