Snažan rast stanogradnje: U Zagrebu prošle godine izdano 16 posto više građevinskih dozvola

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Prema vrsti gradnje, lani je većina dozvola, ili njih 528 u Zagrebu izdano za novogradnju, a njima je predviđena vrijednost radova od 2,3 milijarde kuna.

U Zagrebu su prošle godine izdane 774 građevinske dozvole, što je 16 posto više nego godinu prije, pri čemu je za nešto više od 20 posto porasla predviđena vrijednost radova, a za 57 posto planirani broj stanova, pokazuju podaci gradske statistike. 

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, lani je u Zagrebu izdano 558 građevinskih dozvola za zgrade, a 216 za ostale građevine, što su na godišnjoj razini porasti za 15,1 odnosno 18,7 posto. 

Ukupno izdanim građevinskim dozvolama u prošloj godini predviđena je vrijednost radova od 3,57 milijardi kuna, što je za petinu, odnosno za 20,5 posto više nego u 2016. godini. 

Gradska statistika za prošlu godinu ukazuje na snažniji rast stanogradnje u Zagrebu.

Naime, izdanim građevinskim dozvolama u prošloj godini predviđena je gradnja 3.170 stanova, što je za čak 57,2 posto ili 1.154 stana više nego 2016. godine. 

To je ujedno i više nego li je bilo predviđeno izdanim građevinskim dozvolama u dvije godine ranije s obzirom da je dozvolama izdanim 2016. godine bila planirana gradnja 2.016 stanova, a 2015. tek 995, ili ukupno u te dvije godine 3.011 stanova.

Prema vrsti gradnje, lani je većina dozvola, ili njih 528 u Zagrebu izdano za novogradnju, a njima je predviđena vrijednost radova od 2,3 milijarde kuna. 

Za rekonstrukcije je izdano 246 građevinskih dozvola i njima je predviđena vrijednost radova od oko 1,3 milijardi kuna. 

Prema investitorima, lani se više od polovice građevinskih dozvola odnosilo na pravne osobe - izdane su im 424 građevinske dozvole, što je 19,4 posto više nego godinu prije, dok je vrijednost radova predviđenih tim dozvolama porasla za 24,6 posto, na 3,19 milijardi kuna.

Nešto više od polovice ili 215 građevinskih dozvola izdanih pravnim osoba odnosi se na ostale građevine, 123 dozvole su dobili za stambene te 86 za nestambene zgrade. 

Građanima odnosno fizičkim osobama u Zagrebu je lani izdano 350 građevinskih dozvola, a na temelju tih dozvola predviđena je vrijednost radova od 378,6 milijuna kuna. 

Gradska statistika pokazuje da je broj građevinskih dozvola izdanih građanima u 2017. u odnosu na 2016. porastao za 12,2 posto, no vrijednost predviđenih radova je istodobno manja, i to za 5,3 posto. 

Građani su građevinske dozvole tražili ponajprije za gradnju stambenih zgrada, za što su lani u Zagrebu dobili 328 dozvola, dok se 28 dozvola odnosi na nestambene zgrade, a jedna dozvola za ostale građevine. 

Po podacima zagrebačke statistike o građevinskih radovima i narudžbama, lani je vrijednost izvršenih radova iznosila 6,86 milijardi kuna, od čega se 4,5 milijardi kuna odnosi na radove ostvarene s vlastitim radnicima, a 2,4 milijarde kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

Vrijednost utrošenog materijala, gotovih proizvoda, goriva i energije lani je iznosila gotovo 1,7 milijardi kuna. 

I dok je vrijednost izvršenih radova u prošloj godini od 6,86 milijardi kuna smanjena za oko četiri posto u odnosu na godinu prije, vrijednost novih narudžbi građevinskih radova porasla je za 8,1 posto, na 5,8 milijardi kuna. 

Struktura novih narudžbi prema vrstama građevina pokazuje da se 58,4 posto novih narudžbi odnosi na ostale građevine, dok se 41,6 posto odnosi na vrijednost narudžbi na zgradama.

Komentari (2)
 • miami
  miami 23:08 30.3.2018.

  Razmahali se građevinski moguli, Općine i gradovi podržavaju rast građevine, slijeva im se novac
  od komumalnog doprinosa a kasnije komunalne naknade za izgrađene građevinske prostore….
  U građevini - još uvijek nema reda…………….. Građevinari uzimaju /sklapaju/ više ugovora , i
  obvezuju se na izradu poslova više , nego što to stvarno mogu….nema - tko raditi, rastu plaće nadnice, zaposlenici ucjenjuju i uvjetuju , sve- čega se sjete …….
  Sklapanje poslova ima za posljedicu UZIMANJA AVANSA za ugovoreni posao., čime se pokrivaju
  troškovi, a onda slijedi dugotrajno čekanje majstora , da dođe odraditi posao, za koji je dobio
  predujam,……………..nakon , što majstor odradi dio poslova, slijedi novi zahtjev za isplatom
  /praćenje investicije / iako građevinari nisu u obvezi PDV.a…… te tako, ucjenjuju investitora,
  dok nitko - ne kontrolira rad izvođača….. sudske parnice, penali i ostalo donosi samo više
  nesporazuma…….. investitori se moraju naoružati strpljenjem, i stalno financijski podupirati
  izvođača,. ako žele završetak radova……
  Mislimo da se građevina opravila- i to itekako, zato ..riješite plaćanje obaveza po građevinskim
  situacijama kako je to prije bilo….

 • Jovan
  Jovan 18:06 30.3.2018.

  građevina ide gore

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!