Slovenski Amis postao četvrti fiksni telekom u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 14. lipanj 2006. u 06:30

Slovenci osvajaju hrvatsko TK- tržište

Slovenski telekomi ne samo da su prisutni na hrvatskom TK tržištu već su na najboljem putu da ga osvoje. Kako doznaje Poslovni dnevnik jedan od najvećih slovenskih telekoma prikupio je u Hrvatskoj više od 5000 korisnika fiksne telefonije. Amis telekom je četvrti po veličini fiksni telekom u nas. Ispred njega su samo T-Com, Optima telekom i H1 mreža, a iza njega Vipnet, Metronet i ostali. U Sloveniji je Amis drugi po veličini fiksni telekom, odmah iza Telekoma Slovenije. Te su dvije tvrtke na tom tržištu konkurenti, ali i veliki partneri. Darinka Pavlič-Kamien, direktorica Korporativnih komunikacija najvećega slovenskog telekoma, potvrdila je da s Amisom imaju partnerski odnos, ali da na hrvatskom TK tržištu, kako sada stvari stoje, mogu biti jedino konkurenti. “Amis ima više od 5000 korisnika. Osim usluga fiksne telefonije, u posljednje vrijeme sve je traženija naša usluga ADSL-a, te videokonferencijske i usluge sigurnosne zaštite. Cilj nam je ove godine izgraditi vlastitu infrastrukturu za pristup korisnicima, odnosno pristupiti izdvojenoj lokalnoj petlji. Na taj bismo način smanjili ovisnost naših cijena i ponude o T-Comu”, izjavio je za Poslovni dnevnik Boštjan Košak, jedan od osnivača Amis telekoma i direktor hrvatske podružnice te tvrtke. Osim Amisa na popisu najvećih slovenskih telekoma koji su prisutni u Hrvatskoj nalaze se još Voljatel, Sinfonika i Incotel. Voljatel je treći po veličini telekom u Sloveniji, a poseban je zato što nudi kompletnu fiksnu i mobilnu TK uslugu putem vlastita bežičnog operatera. U Hrvatskoj je Voljatel usmjeren na usluge iznajmljivanja optičkih kabela prema inozemstvu.

To nudi Varaždinskoj i Zagrebačkoj burzi te nizu telekoma. Međutim, kako tvrdi Andrej Kalanović, direktor prodaje i marketinga tvrtke Voljatel Hrvatska, do kraja ove godine plan im je pristupiti izdvojenoj lokalnoj petlji, ponuditi DSL, VPN te ostale usluge u fiksnoj telefoniji.
Telekom Sinfonika hrvatskoj je javnosti poznat po prodaji “.eu” domena, službenih domena EU, a manje je poznato da ovaj uspješni slovenski telekom već posjeduje hrvatsku ICT tvrtku BelTel.
U Sloveniji Sinfonika nudi sve napredne TK usluge koje nude i telekomi na Zapadu, a to ne znači isključivo telefon i Internet, već i usluge kao što su sustav integracija informacijskih i TK rješenja. Posebno je zanimljivo da Telekom Slovenije vodi pregovore o preuzimanju Sinfonike jer je ta tvrtka već prisutna u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Četvrti slovenski telekom prisutan u Hrvatskoj je Incotel, tvrtka specijalizirana za Wimax. Očito je da je Telekom Slovenije jedini veliki slovenski telekom koji nije ušao na hrvatsko TK tržište. Najvećem slovenskom telekomu nedavno su propali pregovori o preuzimanju IskonInterneta, a oni o preuzimanju Globalneta su, kako doznajemo, zamrli. Međutim, ne odustaju od širenja u Hrvatsku. “Širenje na hrvatsko TK tržište dio je naše strategije regionalnog širenja. Razgovaramo s nizom potencijalnih kandidata za akvizicije u cijeloj regiji, ali ni s jednim nismo u završnoj fazi pregovora”, tvrdi Pavlič-Kamien iz Telekoma Slovenije. Za razliku od hrvatskih telekoma, slovenski su na hrvatskom tržištu prisutni kao strateški ulagači poput Amisa. Tom je telekomu cilj širenje u regiju pri čemu mu Hrvatska nije primarno tržište. U Hrvatsku je ta slovenska tvrtka došla prije tri godine kada je Vlada RH prvi put najavila liberalizaciju fiksnog TK. U međuvremenu se Amis prilagodio tržištu. Nudi usluge internetske telefonije (VoIP) prema inozemstvu te od nedavno kompletnu telefonsku uslugu. Prije nekoliko mjeseci počeo je preprodavati T-Comov veleprodajni ADSL kao što to radi Iskon. No sve su to pripreme za pravu tržišnu utkamicu kad T-HT omogući pristup izdvojenoj lokalnoj petlji. U Amisu se nadaju da će tada postaviti svoju opremu u telefonske centrale i tako direktno doći do krajnjih korisnika. Na taj će način izbaciti T-Com kao posrednika te si sami kreirati komercijalne uvjete ponude TK usluga. Identičan plan imaju i hrvatski novi telekomi poput Optime telekom, Metroneta i H1.

Komentirajte prvi

New Report

Close