Slovenci imaju najstabilniju opskrbu

Autor: Darko Bičak , 02. travanj 2015. u 13:03
Hrvatska je ispred Crne Gore, Makedonije, Srbije i BiH, pokazao FM Global

Na listi FM Globala za 2015. je 130 zemalja, a u Europskoj uniji najveći je pad zabilježila Grčka, koja je s 54. mjesta pala na 65.

Najučinkovitiji lanac opskrbe ima Norveška, čije su najveće prednosti velika gospodarska produktivnost, minimalna korupcija te zanemariv politički rizik i otpornost na naftne šokove.

Pokazalo je to godišnje izvješće agencije FM Global za 2015. kojim je obuhvaćeno 130 zemalja svijeta. Opskrbni lanac, naime, kičma je svakog gopodarstva i gotovo je nazamislivo poslovanje koje bi moglo egzistirati bez inputa te isporuke i distribucije proizvoda. Stoga učinkovito upravljanje rizicima opskrbnog lanca u slučaju štetnih događaja te njihov brz i efikasan oporavak puno govore o gospodarskoj konkukrentnosti neke zemlje. Iako je po mnogim prirodnim karakteristikama slična Norveškoj, Venezuela zauzima tek 130. mjesto, odnosno zadnje na ovoj ljestvici.

Analitičari ističu da je za tako loš plasman kriva sama Venezuela, no dosta na poziciju utječe i opća situacija u Južnoj Americi, koju obilježava ekonomska, politička, a potencijalno i geološka nestabilnost. Na vrhu ljestvice još su Švicarska, Nizozemska, Irska i Luksemburg. Od zemalja regije najbolje je plasirana Slovenija, na 33. mjestu, a slijedi Hrvatska na 51., Crna Gora na 67. i Makedonija na 72. Kao i u većini ostalih gospodarskih analiza, najlošije pozicije imaju Srbija, koja je u ovom istraživanju na 90. mjestu, te Bosna i Hercegovina, na 99. Analitičari ističu nekoliko zemalja: osim Norveške, koja već go dinama suvereno vlada i stalno unapređuje sigurnost svojega opskrbnog sustava, tu je i Tajvan, koji je lani zabilježio najveći rast, skočio je s 52. na 37. mjesto.

Iako je Tajvan visokoindustrijalizirana zemlja, zbog svojega geografskog položaja i opasnosti od poplava, tajfuna i potresa, uglavnom je zauzimano niske pozicije u sigurnosti svojega opskrbnoga lanca. Ukrajina je pak lani imala najveći pad, naravno, zbog ratnih događanja. Ta je zemlja došla na 107. mjesto, što je pad za 31. poziciju. Djelomice zbog ukrajinske krize, ali i one na Bliskom istoku, znatan je pad zabilježio i Kazahstan. U Europskoj uniji najveći je pad zabilježila Grčka, koja je s 54. mjesta došla na 65., a glavni razlog su predizborna "obećanja" vladajuće stranke Sirize koja za sobom povlače konflikt s ostalim partnerima u Uniji. 

Lista

1. Norveška
2. Švicarska
3. Nizozemska
4. Irska
5. Luksemburg
33. Slovenija
51. Hrvatska
67. Crna Gora
72. Makedonija
90. Srbija
99. Bosna i Hercegovina
* Izvor: FM Global

Komentirajte prvi

New Report

Close