Slaba korist od slobodne trgovine s Kolumbijom

Autor: Darko Bičak , 30. srpanj 2013. u 22:00
Iz Kolumbije uvozimo samo kameni ugljen/EPA

Od subote stupa na snagu sporazum o slobodnoj trgovini EU i južnoameričke države s kojom Hrvatska ima veliki vanjskotrgovinski deficit.

Od subote na snagu stupa sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije, čija članica je i Hrvatske, te Kolumbije.

Iako će velike EU države imati puno značajnu korist od slobodne trgovine od Hrvatske, nije potpuno zanemariva ni naša trgovina s tom egzotičnom južnoameričkom zemljom. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, godišnji trgovinska bilanca između dvije zemlje doseže 70-ak milijuna dolara. No, upada u oči je da se, uz koju godinu izuzetka, gotovo cjelokupna trgovinska razmjena svodi na naš uvoz iz Kolumbije. Izuzetak je bila 2008. kada je ukupna razmjena iznosila oko 75 milijuna dolara, a naš uvoz dosegnuo je rekordnih 10,5 milijuna.

Tako "velik" izvoz ostvaren je zahvaljujući isporuci oružja i vojne opreme, prije svega borbenih kaciga Šestan-Busch u tu zemlju. Značajnije tvrtke koje su ostvarile izvoz u Kolumbiju su Pliva, In Tech, Azonprinter, Genera, Soing, Dok-ing, Clusertech te Hartmann.Ako bi se analizirala struktura uvoza i izvoza prema vrsti robe u 2012. godini, tada više od polovice našeg izvoza, 342 tisuće dolara ili 54 posto, otpada na pokrivala za glavu – borbene kacige i vojničke kape. Slijede sulfonamidi s 20,5 posto i knjige s 12,53 posto. U statistici su još navedeni i vitamini za životinje, strojevi za tiskanje. S izvozom od manje od dest tisuća dolara tu su i tekstilni strojevi, tiskarske boje te zaštitna sredstva.

Zanimljivo je da statistika bilježi da smo tijekom 2010. godine u Kolumbiju prodali i jednu jahtu u vrijednosti od 215.800 dolara, a koja je te godine činila trećinu našeg ukupnog izvoza u tu zemlju.S druge strane, gotovo cjelokupni hrvatski uvoz se odnosi na kameni ugljen. Lani je na tu robu otpadalo 93,8 posto našeg izvoza iz Kolumbije u vrijednosti od 43,2 milijuna dolara. U manjem, ali milijunskom, iznosu uvozili smo banane za 1,2 milijun dolara i kavu za 1,1 milijun. Ostatak otpada na šećer, cvijeće, proizvode od plastične mase, svježe voće te rakove kojih je uvezeno za 31 tisuću dolara.

 Kolumbija godinama bilježi pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu. Prošle godine joj je izvoz iznosio 60 milijardi dolara, a uvoz 53 milijarde. Glavni trgovinski partneri su joj Sjedinjene Američke Države, Europska unija, Brazil i Kina, a od pojedinačnih europskih zemalja Španjolska i Nizozemska. Lani je trgovina između Kolumbije i EU-a iznosila 14 milijardi eura. Time se Unija popela na drugo po važnosti izvozno tržište za tu zemlju.

Komentirajte prvi

New Report

Close