Skupština potvrdila, zagrebačkim osnovcima besplatni udžbenici!

Autor: Marija Crnjak , 04. srpanj 2013. u 17:25
Sjednica Gradske skupstine u Starogradskoj vijecnici. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Odluku su čekali i nakladnici kako bi što prije saznali pod kojim uvjetima ih čeka suradnja s Gradom, uključujući i rokove plaćanja.

Kako se i očekivalo, Zagrebačka skupština na današnjoj sjednici prihvatila je inicijativu gradonačelnika Milana Bandića za nabavu besplatnih školskih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebu za školsku godinu 2013/2014. Time su otklonjene sve dileme roditelja zagrebačkih osnovaca, ali i nakladnika koji su konačno saznali kome će ovog ljeta prodavati udžbenike, odnosno s kim će poslovati. Građani Zagreba ovaj će projekt, koji je bio jedno od glavnih Bandićevih predizbornih obećanja, platiti oko 30 milijuna kuna, a novac će se osigurati rebalansom gradskog proračuna koji bi trebao biti na dnevnom redu iduće sjednice Skupštine.

Današnja odluka dala je zeleno svjetlo Poglavarstvu i Gradskom uredu za prosvjetu koji su već prije mjesec dana pripremali javni natječaj za nabavku udžbenika, kako bi se mogao objaviti čim Skupština to odobri. Odluku su čekali i nakladnici koji od Grada još nisu dobili nikakvu službenu informaciju, odnosno najavu suradnje.

"U svibnju su nastavnici od Grada dobili obavijest o tome da Grad namjerava platiti udžbenike, i trebali su se odlučiti o tome koje udžbenike žele u svo radu u idućoj školskoj godini. Ne znamo još nikakve pojedinosti buduće suradnje s Gradom, uključujući i rokove plaćanja. Vjerujemo da će se što prije objaviti javni poziv, kako bismo u roku odradili sav posao", pojasnila je za Poslovni.hr Matilda Bulić iz odjela Školskog programa Školske knjige, uz napomenu da je nakladnicima svejedno tko će kupiti udžbenike, hoće li to biti roditelji ili Grad. S obzirom da se nabava udžbenika uvijek odvija u drugoj polovici kolovoza, rokovi neće biti problem, kažu u Školskoj knjizi. 

Također, nakladnici ne smatraju da su uzalud plaćali reklame na lokalnim medijima za školske knjige, s obzirom da udžbenike i dalje kupuju srednjoškolci, te roditelji učenika iz okolice Zagreba koji spadaju u Zagrebačku županiju. 

Današnja odluka svakako će razveseliti roditelje koji će u kućnim budžetima uštedjeti u prosjeku oko tisuću kuna po učeniku, no od nakladnika doznajemo da su neki roditelji već kupili udžbenike za svoju djecu.

"Baš danas zvao nas je jedan roditelj koji je već kupio udžbenike, a upravo je čuo da će ih kupiti Grad, i pitao nas je može li dobiti povrat novca. To nije praksa, no kako u našim trgovinama imamo široku ponudu opreme za školarce, kupac će moći zamijeniti udžbenike za nešto drugo što je potrebno njegovom djetetu", poručuje Matilda Bulić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Matilda Bulić iz odjela Školskog programa Školske knjige, uz napomenu da je nakladnicima svejedno tko će kupiti udžbenike, hoće li to biti roditelji ili Grad.

Nije bas svejedno. Veliki broj roditelja kupuje polovne knjige ili djeca naslijedjuju od brace i sestara. Milan ce kupiti sve nove.

Ali dobro. Ko dobro poznaje Bandica, zna da je njegov najbolji prijatelj Ante Zuzul i da je punjenje Zuzuzlovih dzepova visoko na listi proriteta Milanove politike.

Besplatni? Kod Mikija očito novci rastu na grani [emo_smijeh]

New Report

Close