Sindikati HZMO-a najavljuju prosvjede

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2012. u 15:29
Thinkstock

Nezavisni sindikat zaposlenih u mirovinskom osiguranju i Radnički sindikat HZMO-a najavili su prosvjed tijekom idućeg tjedna, kada će svoje članove pozvati na “bijeli štrajk”.

Nezavisni sindikat zaposlenih u mirovinskom osiguranju i Radnički sindikat HZMO-a najavili su danas prosvjed tijekom idućeg tjedna, kada će svoje članove pozvati na "bijeli štrajk", odnosno usporavanje poslovnih procesa, jer im je iz kolektivnog ugovora izbačen dodatak na staž. Pregovori o novom kolektivnom ugovoru za 3032 zaposlena u HZMO-u su završeni budući da su ga parafirala dva manjinska sindikata koja djeluju u Zavodu, a mi smo odbili potpisivanje kolektivnog ugovora jer nas je na to obvezao rezultat referenduma provedenog među našim članovima koji su rekli "ne" ukidanju dodatka na staž, rekle su sindikalne čelnice Željka Frgačić i Višnja Stanišić.

One su podsjetile da su u HZMO-u rashodi za zaposlene u 2011. iznosili 347 milijuna kuna, u 2012. smanjeni su na 329 milijuna kuna, a za 2013. planirano je daljnje smanjenje na iznos od 282 milijuna kuna.

HZMO je jedina javna služba koja je provela program restrukturiranja kojim je broj zaposlenih u odnosu na prosinac 2008. godine smanjen za više od 10 posto. Prosječna plaća u Zavodu sa svim dodacima isplaćena u studenom iznosila je 5.424 kune, pri čemu je za VSS iznosila 7.197 kuna, za VŠS 5.474 kune, za SSS 4.405 kuna, a za NSS 3.318 kuna.

U HZMO-u su prije desetak godina plaće smanjene od 27 do čak 50 posto, no vrlo brzo se uvidjelo kako je u takvim uvjetima nemoguće funkcioniranje Zavoda, pa su ugovoreni dodaci na plaću kako bi se nepravda prema službenicima barem djelomično umanjila, ističu predsjednice sindikata.

Tada su dogovoreni dodaci od 8 posto za posebne uvjete rada i od 2 do 10 posto za staž, a bez tih dodataka prosječna plaća u HZMO-u iznosila bi svega 4.850 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close