Šimonović propisuje privremenu tarifu odvjetnicima

Autor: Mirela Klanac , 04. svibanj 2009. u 22:00

Sindikati očekuju da se odvjetnicima ograniči broj radnji koje mogu naplaćivati

Gospodarsko-socijalnom vijeću, ponajprije sindikatima, nije prihvatljiv prijedlog odvjetničke tarife te su ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću dali negativno mišljenje o tom prijedlogu.

Sindikati, kako je nakon sjednice kazao njihov predstavnik Damir Jakuš, očekuju da se odvjetnicima ograniči broj radnji koje mogu naplaćivati umjesto da im se i dalje omogućuje naplata svakoga koraka u proceduri. To prema mišljenju sindikata pridonosi pretrpanosti sudova, a posebno im je neprihvatljiva mogućnost da odvjetnici pojedini korak mogu naplatiti i dva puta. Vjerojatnost da će Šimonović u konačnici donijeti privremenu tarifu poznavatelji prilika ocjenjuju vrlo realnom s obzirom na to da predstavnici Odvjetničke komore ne pokazuju spremnost na kompromis. Sam predsjednik HOK-a Leo Andreis raspravu o tarifama ocjenjuje potpuno neprimjerenom jer to pitanje, prema njegovoj tvrdnji, rješava zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Naime, nakon što je GSV dao negativno mišljenje o prijedlogu tarifa, na potezu je Šimonović koji treba dati suglasnost ili odbiti prijedlog koji je izradila Odvjetnička komora. Zato bi Šimonović uskoro trebao pozvati predstavnike Komore na još jedan krug pregovora o prijedlogu. Ministar bi trebao iznijeti primjedbe Vlade i odvjetnicima dati rok od dva mjeseca da se s tim primjedbama usklade. U slučaju da o toj temi ne bude dogovora, Šimonović ima pravo donijeti privremenu tarifu.

Ustavno uporište

GSV nema legitimitet
Sama rasprava o prijedlogu odvjetničke tarife na sjednici GSV-a u ponedjeljak odvijala se bez predstavnika HOK-a jer je ta instituciji odbila u njoj sudjelovati. “Svojom nazočnošću nismo željeli dati legitimitet GSV-u. To tijelo u Ustavu nema uporište da raspravlja, a kamoli daje mišljenje o bilo čemu iz sfere odvjetništva”, kaže Leo Andreis.

Komentirajte prvi

New Report

Close