SDP i HDZ razlikuju se manje nego što žele priznati

Autor: Tea Romić/VL , 23. kolovoz 2016. u 12:00
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Statistička analiza odgovora na 30 tvrdnji pokazala je značajnu razliku u svega osam slučajeva, a najveću 
razliku između dviju stranaka čini ideologija, npr. pitanje treba li pričekati s postavljanjem dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Dvije najjače hrvatske stranke, HDZ i SDP, razlikuju se mnogo manje nego to pokušavaju prikazati, a ključnu razliku među njima čini ideologija, pokazala je statistička analiza odgovora te dvije stranke na 30 tvrdnji postavljenih u aplikaciji Nove TV – Gdje sam 2016.

Na te tvrdnje stranke su za Novu TV odgovarale s ocjenama od jedan do deset, s time da je jedan potpuna negacija tvrdnje, a deset potpuno odobravanje. Tako se odgovori stranaka značajno razlikuju u samo osam od 30 tvrdnji, dok se gotovo u potpunosti podudaraju u njih 13. U ostalim tvrdnjama razlike postoje, ali su vrlo male.

Najveća razlika između dviju stranaka pokazala se na tvrdnji kako ne treba poticati natalitet s tisuću eura po rođenom djetetu. S time se HDZ nikako ne slaže, dok se SDP, začuđujuće, u potpunosti slaže, iako je još ove godine, nakon što je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko stalno ponavljao kako je ključna mjera HDZ-a 1000 eura za svako novorođenče, u saborsku proceduru uputio prijedlog da država za svako novorođenče uplati po 8.000 kuna jednokratne pomoći.

Značajne razlike između dvaju suparnika na hrvatskoj političkoj sceni nalaze se, očekivano, na takozvanim ideološkim pitanjima. HDZ se tako u potpunosti slaže s tvrdnjom da treba pričekati s postavljanjem ćirilićnih natpisa u Vukovaru, dok SDP smatra da ne treba više čekati.

HDZ s ocjenom osam potvrđuje tvrdnju kako prava branitelja treba definirati Ustavom, dok njihovi konkurenti iz SDP-a s ocjenom jedan poručuje kako se nikako ne slaže s time.

SDP u potpunosti podržava tvrdnje kako prava istospolnih zajednica treba izjednačiti s pravima ostalih kao i da je pobačaj osobni izbor i pravo, dok HDZ s ocjenom dva poručuje kako se gotovo potpuno ne slaže s tim stavovima.
Obje tsranke se se slažu i da je eksploatacija nafte na Jadranu nepoželjan projekt, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će tu SDP naći zajednički jezik sa svojim koalicijskim partnerom HNS-om, koji se za to zalaže.

Komentirajte prvi

New Report

Close