SDP dobiva novog predsjednika – Davora Bernardića ili Ranka Ostojića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2016. u 10:17
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Bernardić je još tijekom izborne noći, 19. studenog, dobio potporu Tonina Picule i Davorka Vidovića, a dan kasnije i Siniše Hajdaša Dončića, koji je u prvom krugu bio uz Orsata Miljenića.

Članovi SDP-a u subotu u drugom krugu biraju novog predsjednika stranke između dvojice kandidata – Ranka Ostojića i Davora Bernardića, koji je u prvom krugu osvojio dvostruko više glasova od Ostojića.

Izbori će se, sukladno statutu stranke, održati po načelu "jedan član – jedan glas", kao i prošle subote kada je Bernardić u prvom krugu osvojio 46 posto glasova SDP-ovih birača, a Ostojić 22,79 posto.

Članovi stranke glasovat će na biračkim mjestima u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama između 9 i 18 sati, osim u organizacijama s manje od 30 članova kojima je omogućeno da birališta otvore kasnije, oko 15 sati.

Središnja izborna komisija (SIK) SDP-a privremene neslužbene rezultate trebala bi objaviti između 21 i 22 sata, nakon čega se očekuju izjave pobjednika i protukandidata.

Članovima se preporučuje da glasaju u mjestu boravka, ali ako se zateknu negdje druge u Hrvatskoj mogu glasati i na drugim biračkim mjestima, kaže predsjednik SIK-a Vedran Lendić.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni u ponedjeljak u 14 sati, nakon što SIK prikupi originalne podatke s terena, dodaje predsjednik Komisije. 

Finale izborne kampanje obilježile su međusobne prozivke protukandidata, u kojima je Ostojić optužio Bernardića za izbjegavanje sučeljavanja, što je ovaj demantirao podatkom o 11 sučeljavanja u proteklih mjesec dana te optužio Ostojića za širenje neistina i pokušaj "bacanja ljage" na izborni proces u SDP-u.  

Tijekom sučeljavanja Bernardić je još jednom istaknuo da ima dovoljno želje, energije i političkog iskustva za uvođenje promjena na hrvatsku ljevicu, dok je Ostojić isticao da zna funkcionirati i u najtežim trenucima, što je pokazao dok je obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova u Vladi Zorana Milanovića.

U prvom krugu izbora prošle subote sudjelovalo je sedam kandidata, a obilježio ga je slab odaziv članova kojih je glasalo svega oko 18.000 od ukupno 37.000.   

Bernardić je još tijekom izborne noći, 19. studenog, dobio potporu Tonina Picule i Davorka Vidovića, a dan kasnije i Siniše Hajdaša Dončića, koji je u prvom krugu bio uz Orsata Miljenića.

Javnu potporu Bernardiću daju Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Željka Antunović, Domagoj Hajduković, Romana Jerković, Franko Vidović, Gordan Maras i mnogi drugi.

Iako su se u medijima pojavile informacije da je Ranko Ostojić unaprijed odustao, on je u petak to demantirao, poručio da ne odustaje te pozvao članstvo da se odazove na izbore i glasa po svojoj savjesti.

Dosadašnji predsjednik Zoran Milanović, koji se privremeno povlači iz politike, proteklih je dana izjavio u medijima da o svom nasljedniku nije glasao niti će glasati.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Niti jedan od ova dva kandidata SKOJ-a nije se ogradio a ni osudio komunističku stranku od koje su nastali a koja je u svijetu odgovorna za smrt 100 miliona ljudi (100.000.000 !) i koja je nadmašila zločine svih fašista svijeta.

Isto tako razni samoproglašeni lijevi antifašisti osuđuju , ispravno , sve zločine fašista a nitko nikad nije usuđivao puno veće zločine komunista.

New Report

Close