Sardini bi netko mogao uzeti koncesiju za tune

Autor: Božica Babić , 23. listopad 2015. u 07:20
Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave Sardine, Foto: Pixsell

Sardini ostaje platiti visoku cijenu za koncesiju, koja je procijenjena na dva mil. kuna.

Sardina ne odustaje od uzgoja tune! Istekla nam je koncesija, a po aktualnom zakonu nije moguće automatizmom obnoviti ugovor, već se mora objaviti natječaj, kratko je Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave Sardine, komentirao odluku Vlade o “namjeri davanja koncesije u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi godišnjeg uzgoja 900 tona tune u akvatoriju Vela Grška na Braču”.

Ovaj je natječaj zapravo ilustrativna potvrda samo jednog iz brojnih apsurda s kojima se svakodnevno suočavaju hrvatski poduzetnici. Sardina je 2013. investirala golem novac u najmoderniju tvornicu u Europi, na otoku zapošljava više od 300 radnika i tijekom koncesijskog razdoblja ispunjavala je uredno sve obveze. U međuvremenu je, pozivajući se na “dobru praksu” platila više od milijun kuna za trošak nove lokacijske dozvole za uzgajalište koju je dobila tek 8. rujna.

Međutim, sada bi, a sve po slovu zakona, zakonito mogla izgubiti koncesiju koja se daje na rok od 30 godina. Jer, kako stoji u ovotjednoj odluci Vlade, “postupak na temelju kojeg se donosi odluka i daje koncesija najpovoljnijem ponuditelju javni je postupak”. Najkraće, Sardini sada ostaje državi platiti besramno visoku cijenu za koncesiju, koja je inače procijenjena na dva milijuna kuna, i tako možda izboriti prednost ili pak ‘moliti Boga’ da se nitko od konkurenata ne polakomi i preuzme im lokaciju i pravo na uzgoj tune gotovo u dvorištu postirske tvornice. Tko se odluči nadmetati za novu koncesiju, obvezan je dostaviti studiju gospodarske opravdanosti uz vrijednost investicije, garanciju poslovne banke za ozbiljnost ponude u visini 1% ponuđene vrijednosti investicije, pismo namjere poslovne banke da će izdati garanciju za dobro ispunjenje obveza iz ugovora o koncesiji koji će se sklopiti s odabranim ponuditeljem u visini 5% te ovjerenu izjavu da će Sardini nadoknatiti trošak lokacijske dozvole. Žaliti se na odluku Vlade nije moguće, tek se protiv odluke o davanju koncesije može pokrenuti upravni postupak.

Komentirajte prvi

New Report

Close