Pohod na Kraš: Šaranović se taktički okreće pokušaju 'razbijanja' ESOP-a

Foto: Žarko Bašić / Pixsell Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Otklonio je bojazni oko zadržavanja proizvodnje u Hrvatskoj, a prijateljski se izrazio i o regulatorima.

Nebojša Šaranović, srpski poduzetnik s poslovnom adresom na Cipru, u svom je pohodu na Kraš više-manje iscrpio domete burzovne ofenzive.

Nakon što je dva mjeseca uglavnom "radio (na burzi) i šutio", očito je procijenio da je vrijeme za malo medijske ofenzive kojom je naznačio da fokus seli prema velikim vlasničkim blokovima kao jedinim putem koji  vodi do vlasničke prevlasti.

Poruke u jučerašnjem intervjuu usmjerene su ponajprije na blok dionica u ESOP tvrtki (18,45%), što je potkrijepio i informacijom o pismu-ponudi koje joj je, kaže, na poziv samih udjelničara, uputio njegov Kappa Star Limited, nudeći za udjel 130.000 kuna. 

Podcrtao je kako je to gotovo dva i pol puta više od (javne) ponude Mesne industrije Braća Pivac, koja se odnosi na sve dioničare, a već i prije njezine objave bilo je jasno da će ona cijenom biti "neambiciozna". Šaranović je svoj medijski istup taktički zacijelo zamislio i za potenciranje nemira i nervoze u redovima 'esopovaca' Kraša, koji su u okviru ESOP tvrtke i u pogledu vlasništva odnosno procedure pri prodaji udjela vezani specifičnim pravilima.

 

0,8 posto

dionica Kappa Star je još kupio u dva tjedna od prelaska 25% vlasništva Kraša

To i Šaranoviću otežava pristup tim dionicama, pa je istaknuo tek kako od Kraševih zaposlenika dobivaju "pisma na osnovu kojih su stekli dojam da nisu zadovoljni trenutnim stanjem i razvojem situacije".

Poslao je i poruke kojima je otklonio bojazni vezane uz zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj i razvojne perspektive, a u pozitivnom tonu dotaknuo se i regulatornih institucija. Kako će se rasplesti cijela priča oko preuzimanja Kraša, tek će se vidjeti, a to trenutno nije jednostavna oklada.

Novi inputi u pogledu buduće vlasničke slike možda će se dogoditi nakon što ovaj petak istekne rok javne ponude Braće Pivac.  Sigurno je tek da Vrgorčani njome neće podebljati svoj paket od 30,7% Kraša. S tim nisu ni računali nudeći 430 kuna po dionici tj. tik iznad minimuma prema propisanoj jednadžbi u trenutku objave namjere, dok je u međuvremenu na burzi bila na 1050 kuna, nakratko i više.

Istodobno, nakon što je manjinski paket od 25% Šaranović dohvatio još 6. studenoga, završilo je i dizanje cijene. Daljnja stjecanja 'po sitno' upravljački mu ne mijenjaju status, a taj izvor je uvelike i presušio. Nakon probijanja praga od 25% Kappa Star je dodatno nabacio samo 0,8 posto dionica.

Komentari (3)
 • vucica
  vucica 9:46 22.11.2019.

  Tako je. Međutim posao Regulatora nije posao samo provjere porijekla novca Šaranovića već svih investitora pa tako i Braću Pivac.

 • skroznovi
  skroznovi 9:51 21.11.2019.

  Marice, sjedi 1 👎😆

 • Andy
  Andy 9:15 21.11.2019.

  Niste napisali da je na kraju izjavio najvaznije: “casna pionirska”. Regulator je vec bio duzan provjeriti porjeklo novca investitora. Necinjenje toga je jos jedan pokazatelj svjesnog ili nesvjesnog protuzakonitog rada regulatora.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve