Sabor: Rasprava o lex Perković počela žestoko i polemično

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2013. u 13:37
Jurica Galoić/PIXSELL

Replikama oporbenih zastupnika, žestoko i polemično Hrvatski sabor ‘otvorio’ je danas objedinjenu raspravu o prijedlozima da se izmjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU.

Replikama oporbenih zastupnika, žestoko i polemično Hrvatski sabor 'otvorio' je danas objedinjenu raspravu o prijedlozima da se izmjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno nazvan lex Perković.

Izmjene zakona predložili su Vlada, skupina zastupnika i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Po Vladinom prijedlogu od 1. siječnja 2014. godine izvan snage bi se stavila odredba kojom je primjena europskog uhidbenog naloga ograničena na kaznena djela počinjena do 7. kolovoza 2002. godine. Skupina zastupnika HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista traži da se "lex Perković" potpuno stavi izvan snage, a nezavisna Jadranke Kosor da se izbriše odredba s vremenskim ograničenjem.

Vladin prijedlog kratko je predstavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić ponovivši kako i dalje smatra da je Hrvatska dovedena u nepovoljnu situaciju zato što druge zemlje imaju ograničenje. Pokušalo se, kaže, sanirati tu situaciju, ali nije išlo, pa se moralo promijeniti zakon.

Postavilo se, rekao je, i pitanje 'kada' – Vlada je prvo bila rekla 15. srpnja, onda se razgovaralo s EK koja je odstupila od svojih 'sada, odmah, tri dana', Hrvatska je skratila rok za stupanje na snagu i došlo se na 1. siječnja 2014.

Željko Reiner (HDZ) izrazio je čuđenje što u sabornici gotovo uopće nema vladajućih (zastupnika) iako se raspravlja o temi o kojoj mjesecima javnost bruji i zbog koje je Hrvatska skoro dobila sankcije.

Možda ćemo ih i dobiti, ako pokušamo izigrati EK, rekao je Reiner, tražeći od ministra Miljenića da jasno odgovori zašto je uopće mijenjan tekst zakona koji je potpisan i zašto Vlada ne želi vratiti tekst zakona kakav je bio prije promjene.

Ne možemo se oduprijeti dojmu da se ponovno pokušava izigrati obveza izručenja određenih osoba, rekao je HDZ-ov zastupnik.

Ministar nas je pokuša uvjeriti da je ovo iracionalna tema, no nije tako, kaže Ivan Šuker (HDZ) i uvjerava da će zbog predmetnog zakona građani platiti 30 do 40 milijuna dolara biše kamata za obveznice koje ćemo izdati idućih dana.

Josip Borić (HDZ) je ministra Miljenića upitao je li u govoru u lipnju svjesno lagao hrvatske građane kada je tvrdio da se u izmjeni "lex Perkovića" radi o tehničkom usklađivanju u cijelosti prilagođenom EU. Smatrate li da trebate podnijeti bilo kakve konzekvence?, upitao je ministra.

Nije točno da je Republika Hrvatska stavljena u neravnopravan položaj, sami smo se stavili u taj položaj, uzvratio je ministru laburist Branko Vukšić.

Upitao ga je i zašto se, kad su nastali veliki problemi s EK, inzistiralo na promjeni dogovorenog 2010., odnosno zašto se inzistira na 1. siječnja.

To nije spašavanje vojnika Ryana, već spašavanje ugleda premijera Milanovića, ali to je teško, to je nemoguća misija, ustvrdio je Vukšić.

Zanimalo ga je i je li to što Vlada sada predlaže usklađeno s EU, odnosno jamči li ministar svojom riječju da je tako.

Komentirajte prvi

New Report

Close