Dohodak i doprinosi na jednom obrascu umjesto šest

Autor: Agencija VLM , 11. prosinac 2012. u 13:32
Foto: Patrik Macek/PIX

Izmjenom Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima uvodi se novi obrazac koji će zamijeniti šest postojećih.

Sve stranke podržale su danas u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, kojima se uvodi novi, jedinstveni obrazac, koji će zamijeniti šest postojećih, zbog efikasnijeg prikupljanja podataka o ostvarenom dohotku te obračunu doprinosa.

– Kroz jedinstveni obrazac prikupljali bi se svi podaci o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom uplaćenom porezu i prirezu, doprinosu za obvezna osiguranja, te ostali primitci, poput autorskih ili naknada za bolovanja i slično. Obrazac bi se u pravilu podnosio u elektronskom obliku putem e-Porezne pa bi se tako lakše izvršavala logična matematička i formalna kontrola – objasnio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac te dodao da će zahvaljujući tome razmjena podataka između tijela državne uprave – Porezne uprave, HZMO-a, HZZO-a, HZZ-a i Regosa – biti brža, učinkovitija, točnija te će se poboljšati kvaliteta podataka.

HDZ-ov Ivan Šuker rekao je da će kvaliteta ovih izmjena ovisiti o kvaliteti primjene sustava OIB-a. – Svako pojednostavljenje obrazaca nije ujedno i jamac pojednostavljenja postupka. Jesu li državne institucije programski spremne za 15 dana preći na novi sustav, posebno kada se zna da svako uvođenje novog obrasca tijekom godine stvara probleme, obzirom da se izvješća podnose na godišnjoj razini – zanimalo je Šukera. Nansi Tireli je u ime Hrvatskih laburista zamjerila što će se preispitivati izvori imovine stečene od 2005. godine.

– Zašto se retroaktivno vraća samo do 2005. godine,to sliči na primjenu zakona "tko je jamio jamio je" – primjetila je Tireli. Dodala je, međutim, i kako se zakonskim izmjenama stvara važan alat da se sve socijalne pomoći koje netko prima stave u kontekst logike i da se vidi tko koliko ima i zašto to ima.

HNS-ov Srđan Gjurković kazao je kako je potrebno naglasiti da će se izmjenama ovih Zakona omogućiti da građani više ne moraju zbog određenih suglasnosti i potvrda šetati od ureda do ureda, ali i dodao kako više neće biti skrivenih primitaka pa se stišće prostor prihodima sa crnog tržišta.

– Porezna uprava će za iduću godinu moći raditi povrat poreza elektronskim putem bez gužvi i predavanja obrazaca građana – dodao je SDP-ov Igor Rađenović.

Komentirajte prvi

New Report

Close