Sabor omogućio prebacivanje novca iz II. mirovinskog stupa u proračun

Autor: Agencija VLM , 31. siječanj 2014. u 15:27
Patrik Macek/PIXSELL

Za izmjene Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima glasovala je većina saborskih zastupnika

Hrvatski sabor većinom je glasova izglasao izmjene Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima kojim će se omogućiti prebacivanje preko pet milijardi kuna iz drugog u prvi mirovinski stup čime Vlada želi povećati proračunske prihode kako bi ispunila obveze iz procedure prekomjernog deficita. Riječ je o novcu koji su u drugi stup uplaćivali zaposlenici države s beneficiranim radnim stažem.

HDZ-ov Ivan Šuker usprotivio se ovim izmjenama zakona koje je Vlada napravila podnošenjem posebnog amandmana te dodao da je ovo jednokratno rješenje koje ne nudi ništa dobro.

– Oko pet milijardi kuna povući će se 2014. i 2015, a što će biti 2016. kada se to više neće moći napraviti. Proračun će opet biti u problemu. Prije nekoliko dana kada se o ovom Zakonu raspravljalo u Saboru pitao sam ministra Miranda Mrsića hoće li se dirati u drugi stup, a on mi je odgovorio da neće. Dakle dva dijametralno suprotna stajališta u samo nekoliko dana – primijetio je Šuker te dodao da se sada jednokratno sve što su ljudi uštedjeli u proteklih 11 godina dekretom prebacuje u državni proračun.

Sabor je donio i Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata kojim se stvaraju uvjeti za slobodno formiranje cijene naftnih derivata, što znači da je više neće određivati Vlada već tržište.

Izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koji su zastupnici također danas izglasali nakon 62 godine Grad Dubrovnika preuzima od Društva prijatelja dubrovačke starine upravljanje dubrovačkim zidinama. Saborska većina je, uz protivljenje HDZ-a, izabrala dugogodišnju novinarku HRT-a Mirjanu Rakić za članicu i predsjednicu Vijeća za elektroničke medije. Ona će u Vijeću zamijeniti Zdenka Ljevaka.

– Nije jasno s kojim datumom idu razrješenje i imenovanje. Jedno piše u papirima, a drugo je rekao predstavnik Ministarstva kulture – komentirao je Šuker. Podsjetimo, tijekom rasprave o ovoj temi na Odboru za medije HDZ-ovci su se zapitali zašto se između 19 kandidata izabrala baš Rakić koja je od 1. siječnja u mirovini, a mandat traje pet godina, a Sunčana Glavak je tada podsjetila i da je Rakić dr. Franju Tuđmana nazvala ratnim zločincem.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Situacija u državi je ozbiljna…zato, prije svih uvreda Vladi koja
traže -panično novac …..malo se bolje treba informirati !

Ovo već sve, postaje previše tužna priča, sada je na redu masovno iseljavanje mladih iškolovanih ljudi, a i onih starijih koji su ostali bez posla.

A premjer na sinošnjem gostovanju -NOVATV- nećemo dirati novce iz drugog…

ha,ha koja blamaža..

Jedini cilj ove vlasti jest: perspektivni mlađi kadar prisiliti na iseljavanje a ostatak zatući ovakvim potezima. Konačno dobijemo totalnu anemizaciju puka odnosno nemogućnost da ih se izbaci iz fotelja.

New Report

Close