Sabor o PDV-u, oporezivanju drugog dohotka…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2013. u 09:41
Jurica Galoić/PIXSELL

Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja danas razmotriti prijedloge izmjena zakona o porezima na dodanu vrijednost, na dobit te na dohodak.

Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja danas razmotriti prijedloge izmjena zakona o porezima na dodanu vrijednost, na dobit te na dohodak.

Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) međustopa od 10 posto povećala bi se na 13 posto. Ta se stopa odnosi na ugostiteljstvo i turizam, časopise koji izlaze periodično, šećer, jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode, ulaznice na koncerte te na časopise za kulturu i umjetnost. Vladine analize pokazuju da će dizanje međustope u 2014. i idućim godinama povećati proračunske prihode za otprilike 600 milijuna kuna.

Sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezivale bi se sve dnevne novine, osim onih koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju, neovisno o broju riječi. Izmjenama Zakona o porezu na dobit se, između ostaloga, poslovnim bankama omogućuje da poreznu osnovicu umanje za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženih građana.

Poreznu olakšicu imale bi samo najnerazvijenije jedinice lokalne samouprave. Izmjenama Zakona o porezu na dohodak predlaže se obveza podnošenja godišnje porezne prijave za građane koji u poreznom razdoblju ostvare drugi dohodak, s primjenom od 1. siječnja 2014., odnosno kod prijave poreza za 2014. godinu. Ovisno o visini tih dodatnih prihoda, Vlada predlaže porezne stope od 12, 25 i 40 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close