Revolucija iz Kine: Napravili bateriju koja će promijeniti pravila za industriju električnih vozila

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2024. u 11:22
foto: unsplash

Nazvana Shenxing Plus, ovo je prva baterija te vrste i potencijalno mijenja pravila za industriju električnih vozila.

Glavna boljka električnih automobila jest njihov doseg i brzina punjenja baterije, no kineska tvrtka Contemporary Amperex Technology Co (CATL) tvrdi da postoji rješenje.

CATL je velika kompanija koja se bavi proizvodnjom baterija, a u četvrtak su otkrili novu litij željezo fosfat (LFP) bateriju. Ova nova baterija nudi domet vožnje od više od 1000 kilometara s jednim punjenjem.

Nazvana Shenxing Plus, ovo je prva baterija te vrste i potencijalno mijenja pravila za industriju električnih vozila. Osim velikog dosega tehnologija nudi i 4C super-brzo punjenje koje omogućuje 600 km u samo 10 minuta, točnije kilometar po sekundi.

Veliki proizvođač baterija je iskoristio Sajam automobila u Pekingu kako bi pokazao svoju najnoviju tehnologiju. LFP baterije najčešće su u automobilskoj industriji zbog svoje prihvatljive cijene, dugog životnog ciklusa i veće održivosti uz etičnije rudarenje, piše N1.

Četiri vozila već koriste trenutnu generaciju baterije Shenxing s dometom od 700 km, a do kraja godine predviđeno je još 50 vozila. Ova brojka je impresivna, ali treba imati na umu kako je vjerojatno postignuta u ciklusu kineskog testiranja CLTC-a, dok je europski standard WLTP nešto stroži.

Iz CATL-a nisu naveli kolika je veličina baterije u kilowatsatima, kao ni točnu brzinu punjenja. Ipak, interes za ovom baterijom već su pokazali Tesla, Ford i Porsche.

Komentirajte prvi

New Report

Close