Rusija, Turska i Kina izravnim ulaganjima osvajaju regiju

Autor: Ante Pavić , 06. kolovoz 2013. u 13:19
Europa posustaje i otvara vrata novim ozbiljnim investitorima s istoka

Iako će njemački, austrijski ili talijanski kapital još dugo vremena biti najzastupljeniji u regiji, ovdašnje granice sve češće prelaze tvrtke s istoka.

Nakon što je Etihad iz Ujedinjenjih Arapskih Emirata zajedno s vladom Srbije osnovao novog nacionalnog avioprijevioznika AIR Serbia, iz te arapske zemlje najavljuju kako u Srbiji žele otvoriti tvornicu čipova vrijednu četiri milijarde eura, kupujući usput velike poljoprivredne kombinate.

Ulagačke karte iznova se miješaju ne samo u Srbiji nego i u čitavoj regiji. Novinska agencija Anadolija istraživala je tko sve stoji iza novog ulagačkog zamaha na ovom području i od kojih se zemalja očekuje sve snažnija prisutnost u gospodarstvima država nastalima na ruševinama nekadašnje Jugoslavije. Iako će njemački, austrijski ili talijanski kapital još dugo vremena biti najzastupljeniji u regiji, ovdašnje granice sve češće prelaze arapske, kineske, ruske i turske investicije. Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Božidar Laganin potvrdio je kako su arapski investitori izuzetno aktivni u Srbiji i da u vrlo kratkom roku očekuje ugovore i s drugim kompanijama iz UAE.

 

50turskih

tvrtki već posluje u Hrvatskoj

Kinezi su iznimno zainteresirani za srpsku energetiku pa je Elektroprivreda Srbije krajem prošle godine potpisala sporazum s jednim kineskim konzocijom o izgradnji Bloka 3 Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu, a vrijednost investicije procjenjuje se na više od dvije milijarde eura. U kineske investicije u Srbiji ubraja se i most Zemun-Borča, koji se financira s oko 150 milijuna dolara iz kineskog kredita, a izvođač je kineski CRBC (China Road and Bridge Corporation), kao i uključivanje kineske kompanije Shandong Hi-Speed Group u Koridor 11.I Rusi žele dio svojeg energetskog i infrastrukturnog kolača, pa su kupili Naftnu industriju Srbije i Beopetrol. Ruske investicije iznose gotovo milijardu i po dolara, u odnosu na Hrvatsku gdje je vrijednost ruskog kapitala 188 milijuna eura. Ne treba zanemariti niti hrvatski koncern Agrokor koji je s 614 milijuna eura uloženih u Srbiji, jedan od najvećih inozemnih ulagača u tu susjednu zemlju.

Turci ulažu u turizam
Hrvatska koja ulaskom u EU postaje rubna zemlja tog kluba, sve je zanimljivija moćnim gospodarstvima izvan EU kao što je Turska ili Rusija čije kompanije sve češće navraćaju i kupuju hrvatska poduzeća. Rusija je u prethodna dva desetljeća u Hrvatsku investirala 188 milijuna eura, a Turska 140 milijuna eura. U Hrvatskoj već posluje oko 50 turskih kompanija. Osim u Dubrovniku, gdje su ulagali turski Rixos i Uzel turizam, turski ulagači prisutni su i na šibenskom i zadarskom području preko Dogus grupe koja ulaže u marine i hotelske sadržaje. Turski kapital ušao je i u financijsko tržište kupnjom Banke Brod i investicijskog fonda NFD Aureus Invest. Hrvatskoj bi ulazak u EU trebao pomoći i u privlačenju kompanija iz EU. Poznato je da su hrvatske vlasti imale velikih problema da nagovore zapadnoeurospke kompanije za greenfield ulaganja jer im je bilo isplativije otvarati poduzeća u Sloveniji ili Mađarskoj, budući da su te zemlje pripadale EU pa su mogle dobijati europske poticaje za poduzetništvo. Situacija bi od 1. srpnja trebala biti drugačija, ali je pitanje koliko je izmučeno europsko gospodarstvo spremno ulagati u Hrvatsku.

Stoga je realnije očekivati da će se pojačati dolazak kapitala i ulaganja iz Turske ili Rusije koji sve češće ulazi i u bosanskohercegovačka poduzeća. U 2012. godini je zabilježeno ukupno 492 milijuna eura investicija u BiH, pri čemu je najviše ulagala Rusija, a slijede Srbija, Austrija, Hrvatska i Njemačka. Stranci su prošle godine najviše ulagali u sektor proizvodnje, trgovine i bankarski sektor. Prema podacima Agencije za promociju stranih investicija (FIPA), najveći strani investitori u BiH u razdoblju od 1994. do 2011. godine su Austrija sa 2,3 milijardi konvertibilnih maraka, a slijede Srbija sa 1,8 milijarde, Hrvatska 1,3 milijardi, Rusija 1,2 milijarde, Slovenija 1,1 milijardi i Njemačka sa 563 milijuna konvertibilnih maraka. Turska se nalazi na devetom mjestu s investicijama u vrijednosti od 276 milijuna konvertibilnih maraka.U posljednje vrijeme primjetan je snažan ulazak ruskog kapitala u Bosnu i Hercegovinu, navodi Anadolija. NIS (Gaspromnjeft) je tako od austrijskog OMV-a prezeo 22 benzinske pumpe. Rusija je do sada uglavnom investirala u Republiku Srpsku (RS), no sada značajno širi svoj interes i na drugi bosanskohercegovački entitet – Federaciju BiH. 

Rusi u Crnoj Gori
Ruske investicije posebno su izražene u Crnoj Gori. Direktne inozemne investicije su u periodu od 2009. do 201. ukupne iznosile su preko 270 milijuna eura. Ruske investicije Crnoj Gori najvidljivije su u kupovini velikog broja hotela na crnogorskoj obali. Trenutno u Crnoj Gori ima značajan broj turskih kompanija koje posluju u području infrastrukture, energije i građevinarstva. Najveći turski investitor u Crnoj Gori je grupacija Gintas, koja je dosad u toj zemlji uložila 50 miliijuna eura.  Značajne inozemne investicije u posljednje vrijeme pristižu i u Makedoniju. Od 2007. do 2012. godine stigle su 1,55 milijardi eura, izjavio je ranije ministar financija Zoran Stavreski. Prema njegovim riječima, ovaj iznos je dvostruko  veći u odnosu na cjelokupan priljev inozemnih investicija u razdoblju od 1990. do 2005. godine. Austrija je s 56 milijuna eura direktnih investicija prošle godine bila najveći investitor u Makedoniji. Turska je na drugom mjestu sa oko 11,7 milijuna eura, dok su SAD, Njemačka i Belgija investirale po devet milijuna eura. Turska tvrtka TAV izgradila je dvije zračne luke u zemlji, a rastu i ulaganja u zdravstveni sektor. Turska je s holdingom Chevahir ušla i u makedonski bankarski sektor. Također, turski brand Sutash uložio je u poljoprivredni sektor. Turska ulaganja u Makedoniji su od 2010. do 2012. godine iznosila 150 milijuna eura, ali primat još uvijek ima njemački kapital. Draxlmaier je uz postojeću, najavio izgradnju još jedne tvirnice u Kavadarcima koje će opskrbljivati njemačkog proizvođača automobila Daimler.

Rast ulaganja na Kosovu
Kada je riječ o Kosovu, agencija Anadolija navodi kako prema podacima Centralne banke (CB) Kosova, direktna strana ulaganja na Kosovu u posljednjih 13 godina dostižu iznos od oko 2,4 milijardi eura. U prvom tromesečju 2012. godine direktna strana ulaganja u toj zemlji iznosila su 60,4 milijuna eura.Prema podacima Ministarstva trgovine Kosova za period od 2007. do 2012. godine, najveći strani investitor u toj zemlji bila je Njemačka sa 292 milijuna eura, a slijedi Velika Britanija sa 251 milijuna te Slovenija 195 milijuna eura. Turske investicije posljednjih su godina značajne na Kosovu i u Albaniji, gdje se turska ulaganja najviše osjete u bankama, aerodromima, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, pri čemu je do sada na Kosovu zabilježena prisutnost 405 turskih kompanija.  

Direktna strana ulaganja

Hrvatska lider u prva tri mjeseca

Prema podacima o direktnim stranim investicijama u prvim mjesecima 2013. godine Hrvatska je regionalni lider koja je u tri prva mjeseca ove godine zabilježila 460 milijuna eura investicija, a slijede Srbija sa 150 milijuna eura i Makedonija sa 53 milijuna za tri mjeseca. U Bosnu i Hercegovinu je za četiri mjeseca investirano svega 39,8 miliona eura, a za prvih pet mjeseci u Crnu Goru se slilo 112 milijuna eura. Izvješća Hrvatske narodne banke (HNB) govore da je tijekom posljednjih 20 godina u Hrvatsku najviše ulagala Austrija, iz koje je stiglo 7,15 milijardi eura, slijedi Nizozemska s 4,07 milijardi, Njemačka s 3,11 milijardi, Mađarska s 2,45 milijardi, Luksemburg s 1,72 milijarde, Francuska s 1,38 milijardi od čega je gotovo cijeli iznos otpada na kupovinu Splitske banke od strane Societe Generale. Slijede Italija 1,30 milijardi, Slovenija 1,13 milijardi i Švedska 872 milijuna eura. Turska i ruska ulaganja tek bi trebala doći na ovu listu  

Hrvatska

  • U prvim mjesecima 2013. je zauzela lidersku poziciju u regiji, zabilježivši u prva tri mjeseca 460 milijuna eura ulaganja
  • Austrija je sa 7,15 milijardi uloženih eura u posljednjih 20 godina, zemlja iz koje su došle najvrednije investicije
  • U Hrvatskoj već radi oko 50 turskih kompanija

BiH

  • Najveći strani ulagači dolaze iz Austrije, a slijede Srbija pa Hrvatska
  • Sve je snažniji ulazak ruskog kapitala, koji je do sada najviše ulagao u Republiku Srpsku, ali se sada okreće Federaciji BiH

Crna Gora

  • Ruske investicije posebno su izražene u Crnoj Gori, iznose preko 270 milijuna eura
  • Najveći turski investitor u Crnoj Gori je grupacija Gintas, koja je dosad u toj zemlji uložila 50 miliijuna eura

Kosovo

  • Direktna strana ulaganja u Kosovo od 2000. godine iznose ukupnih 2,4 milijardi eura
  • Turske investicije sve su izraženije
  • Njemačke tvrtke i dalje najviše ulažu

Makedonija

  • U Makedoniju je od 2007. godine stiglo dvije milijarde eura inozemnih ulaganja
  • Najveća ulaganja u ovoj godini dolaze iz Austrije
  • Turski investitori pristižu u sve većem broju pa su turske tvrtke izgradile dvije zračne luke, a rastu ulaganja u zdravstveni, poljoprivredni i bankarski sektor
  • Njemački Lisa Draxlmaier izgradit će dvije tvornice iz kojih će opskrbljivati proizvođača automobila Daimler

Srbija

  • Sve aktivniji arapski investitori koji žele ulagati u zračni promet, visoku tehnologiju i poljoporivredu
  • Najveću podršku infrastrukturnim projektima daju Kina i Rusija
  • Do sada je najviše ulagača iz Njemačke

Komentari (1)
Pogledajte sve

U prvim mjesecima 2013. je zauzela lidersku poziciju u regiji, zabilježivši u prva tri mjeseca 460 milijuna eura ulaganja [emo_naivan]

New Report

Close