Rujan pomaže izronu industrije nakon 5 godina

Autor: Jadranka Dozan , 29. listopad 2014. u 22:00
Prerađivačka industrija više rasla od ukupne/FOTOLIA

Proizvodnja je proteklog mjeseca bila 4,6 posto jača nego u kolovozu.

Nakon obeshrabrujućeg kolovoškog pada, s rujanskim podacima o kretanju industrijske proizvodnje ponovno se čini izglednim da će nakon pet godina uzastopna pada industrija ovu godinu zaključiti s pozitivnim predznakom.

Pa makar to bilo tek malo iznad nule, odnosno oko 0,5 posto prema prognozama analitičara. U rujnu, naime, obujam industrijske proizvodnje u odnosu na kolovoz porastao 4,6 posto, a u odnosu na lanjski rujan jači je, kalendarski prilagođeno, za 3,8 posto, dok je prema izvornim podacima rujanski porast bio i nešto veći – 5,4 posto. Dio objašnjenja je, kao i u slučaju kolovoza, u tzv. baznom efektu. Kao što je lanjski kolovoz bio relativno jak, tako je rujan bio veoma loš.

Kumulativno je, pak, do kraja rujna ove godine industrija u odnosu na prošlu godinu na +0,6 posto (kalendarski prilagođeno), odnosno na 0,1 posto (izvorni podaci). Prerađivačka industrija, koja čini blizu četiri petine ukupne, u devet mjeseci je imala veći godišnji rast (2,7 odnosno 2,5 posto), a znatno manje stope rasta ukupne industrije posljedica su pada obujma u proizvodnji energije. Rudarstvo i vađenje te Opskrba električnom energijom, plinom i parom na godišnjoj razini bilježe pad od oko osam posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close