Rokovi nisu prekratki, EU ne da novac za 'bijesne' traktore

Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede

Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede.

Hrvatskoj je na raspolaganju 300 milijuna eura godišnje za Program ruralnog razvoja, za koji se očekuje odobrenje Eurpske komisije i tu izdašnu svotu treba iskoristiti, istaknuto je na poslovnom uzletu u Varaždinu. Ministarstvo poljoprivrede izabralo je 16 mjera koje će se poticati europskim novcem.

Prvi natječaji za potpore već su raspisani, pa je Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede, pozvala sve one koji se žele baviti poljoprivredom da se jave. Jedna od mjera za koje se mogu javiti svi zainteresirani jest "mjera 4", koja sadrži podmjere potpora za ulaganja u u poljoprivredna gospodarstva, potpora za ulaganje u infrastrukturu te potpore za preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda. Na pitanje nisu li rokovi od 60 dana možda prekratki, Hajduković je odgovorila da možda jesu kraći od prethodnih rokova, ali da se u drugoj polovici sljedeće godine pripremaju i natječaji za iste programe, pa oni koji ne stignu, mogu tada aplicirati.

Programima se prigovaraju i visoki limiti od minimalno tri hektara zemlje, na što je Hajduković rekla da su posrijedi pravila Europske unije, na temelju zajedničke poljoprivrede politike. Oni koji se žele javiti na natječaje ne moraju biti iskusni poljoprivrednici, nego mogu dobiti 15.000 eura za početak pokretanja gospodarstva, a onda se kasnije javljati za izdašnije mjere. U tu je svrhu moguće dobiti i poticaje za edukacije. "Uz pomoć ovih mjera moguće je pokrenuti posao i steći iskustvo i obrazovanje", istaknula je Hajduković. Europska unija uvela je i ograničenja u sufinanciranju pri kupnji mehnizacije, pa se više neće moći dobiti novac za kupnju skupocjenih traktora. Tako će se ograničiti snaga mehanizacije, koja će morati biti razmjerna površini koja se obrađuje. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!