Rockwool: Naša proizvodnja ima pozitivan ekološki balans

Autor: Agneza Urošević , 10. siječanj 2007. u 06:30

Energija korištena za proizvodnju kamene vune do 10.000 puta manja je od uštede energije koju omogućuje, kaže Rasti Nikolić

Prva politička aktivnost s kojom je Istarska županija ušla u 2007. godinu odigrala se ovoga ponedjeljka, kada je delegacija udruga zelenih, predvođena županijskim vijećnikom i predsjednikom Ekop – Istre Antonom Rupnikom u Pazinu uručila predsjedniku Skupštine Antonu Perušku peticiju sa 6500 potpisa stanovnika Istre protiv započete gradnje tvornice kamene vune u Pićnu. Peticijom se traži referendum na kojemu bi se građani izjasnili “slažu li se da se na prostoru IŽ na poljoprivrednom zemljištu gradi tvornica kamene vune ili neka slična tvornica koja šteti ljudskom zdravlju, nanosi štetu okolišu i obezvrjeđuje imovinu?“Uz to, ”zeleni“ su podnijeli i kaznenu prijavu protiv danskog investitora Rockwoola, koji u prvoj fazi ulaže u tvornicu 75 milijuna eura, namjerava zaposliti 130 radnika i još toliko kooperanata. Ujedno od Ministarstva graditeljstva zahtijevaju da ukine lokacijsku i građevinsku dozvolu koje je izdalo u veljači 2005. i srpnju 2006. godine, a od Ministarstva kulture da se očituje o ugrožavanju kulturnih dobara u blizini buduće tvornice.Iz Rockwoola pak u utorak je pristiglo otvoreno pismo ”zelenima”, naslovljeno na predsjednika Ekop-Istre Antona Rupnika, koji je odbio poziv na sastanak zakazan za isti dan u Pićnu.

Interes i profit
“Tako što smatramo nepotrebnim jer mi u potpunosti razumijemo vaše interese i ciljeve da kao društvo kapitala ostvarujete što veći profit i oplodite kapital u što kraćem roku. Nemamo iluzija da vas je ovdje privuklo bilo što drugo budući da investicija donosi korist samo vama, dok su posljedice za okoliš pogubne za sve nas”, piše u svojoj odbijenici poziva za susret Rupnik. U otvorenom pismu Rupniku projekt manager u Rockwoolu Rasti Nikolić, uz ostalo, ističe: “Grupa posluje s izolacijskim materijalima (uštede u energiji) koji drastično smanjuje utrošak energije kako za grijanje, tako i za hlađenje prostora, kao i zagađivanje koje izazivaju klasični energenti, koji su krivi za 40 posto zagađenja atmosfere. Tako će uštede energije u zgradama pomoću ovog izolacijskog građevinskog materijala pomoći Europi da se postignu zahtjevi iz Kyota.” Nikolić zatim obrazlaže da je kamena vuna jedan od rijetkih izolacijskih materijala koji ima pozitivan okolišni balans jer je energija korištena za proizvodnju jedinice kamene vune 100 do 10.000 puta manja od ušteđene energije tijekom njene upotrebe. Podsjeća da grupa ima 24 tvornice u 14 zemalja, najvećim dijelom EU, koje rade u okviru naselja ili blizu njih, i zaključuje da je riječ o odgovornoj kompaniji koja gotovo svake godine dobiva razne ekološke nagrade (primjerice, talijanske regije Lombardia i eko-udruge Legambiente za 2006.) i u mnogim područjima standardi Grupe su stroži od lokalnog zakonodavstva.

Odobrena studija
Nakon što je ministrica Marina Matulović-Dropulić prilikom nedavnog otvaranja Istarskog ipsilona u Puli izjavila da “Roockwool gradi u Pićnu tvornicu uza svu potrebnu dokumentaciju o kojoj su se građani imali priliku izjasniti na vrijeme jer je bila na javnom uvidu” i da je “studija utjecaja na okoliš koju smo odobrili u potpunosti u okvirima hrvatske i EU zakonske regulative“, opširnije obrazloženje za Poslovni dnevnik dobili smo iz istog Ministarstva: ”Prije izdavanja lokacijske dozvole izrađena je studija o utjecaju na okoliš i proveden je postupak procjene utjecaja na okoliš. Studiju su izradili i ocijenili eminentni stručnjaci s tog područja. Studijom su na temelju predviđenog tehnološkog procesa analizirani utjecaji na sve sastavnice okoliša te, među ostalim, na socioekonomski status, zdravlje stanovništva i ekosustav. Utjecaji na zdravlje i ekosustav obrađeni su usporedbom koncentracija štetnih tvari u okolišu s graničnim vrijednostima koje propisuje hrvatsko zakonodavstvo, a one se temelje na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i propisa EU. Mjere zaštite i emisije iz postrojenja u skladu su s hrvatskim propisima o emisiji i s europskim uputama o najboljim raspoloživim tehnologijama za industriju proizvodnje kamene vune.

Komentirajte prvi

New Report

Close