Ročište za HBT 16. prosinca, imaju rješenje i za PBZ

Autor: Suzana Varošanec , 20. studeni 2019. u 22:00
Smanjuje se i broj radnika/Ivo Čagalj/PIXSELL

Po predloženim mjerama trebaju 54,2 mil. kn novca za namiru vjerovnika.

Ročište za glasovanje o planu restrukturiranja Hrvatske brodogradnje Trogir (HBT) određeno je za 16. prosinca, no iz papira nije jasno hoće li se razlučni vjerovnik PBZ odreći svog razlučnog prava. Iako se u planu to ne predviđa, navodi se važna obavijest, jer ako za HBT tako nastane obveza plaćanja podmirit će je u cijelosti.

Tvrtka u kojoj je nakon restrukturiranja Brodotrogira ostala brodograđevna djelatnost duguje (sa sudužništvom) 234,7 mil. kn, a bez njega 180 mil. kn. Trenutno je u tranzicijskom razdoblju s naglaskom poslovanja uglavnom na inozemnim tržištima te dijelom na domaćem i poslovanju između povezanih društava. Planira smanjenje broja zaposlenika te blagi rast, s 95 na oko 110 radnika.

Po predloženim mjerama financijskog restrukturiranja potrebno joj je 54,2 mil. kn svježeg novca kako bi kroz restrukturiranje podmirili obveze do 2028. Vjerovnicima s neosiguranim tražbinama – potražuju 137,3 mil. kn, što je 58,5% udjela u ukupnim tražbinama, predlažu otpis 96 mil. kn (70%) te otplatu 41,1 mil. kn u 32 kvartalne rate, nakon jedne godine počeka, tj. od 2021. do 2028.

Vjerovnik s posebnim pravom namire je povezano društvo Servisni centar Trogir (SCT), sa 43,3 mil. kn tražbina (18,5% udjela), mjerom 70%-tnog otpisa i namirom 13 mil. kn kroz razgraničenje koncesija i prijenos investicije HBT-a na SCT ili plaćanje do kraja 2028. U sklopu provedbe programa restrukturiranja iz 2012. te širenja luke nautičkog turizma, navode, SCT je uzeo kredit od 54 mil. kn kod PBZ-a, radi izgradnje i opremanja II faze marine nautičkog turizma i servisnog centra u Trogiru.

Iznos od 43,3 mil. kn, kažu, stoga je proslijeđen ovlašteniku dijela koncesije na kojem se planira izgradnja, odnosno sudužniku HBT-u koji je dao založno pravo na koncesiji. No, po preuzetim obvezama predviđa se povrat dijela koncesije – prijenos na SCT koji kredit uredno servisira.  

Komentirajte prvi

New Report

Close