Rijeka u predstečajevima otpisuje 9,6 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 11. veljača 2014. u 09:32
Najveći dio potraživanja odnosi se na zakup poslovnog prostora, komunalnu naknadu.../Goran Kovačić/PIXSELL

U gradskoj upravi, koja u 80 pokrenutih predstečajeva potražuje 24,7 milijuna kuna, očekuju da će naplatiti ukupno 15,3 milijuna kuna.

U 80 pokrenutih postupaka predstečajnih nagodbi prijavljena su i utvrđena potraživanja riječke gradske uprave od ukupno 24,7 milijuna kuna, a gradska je uprava prihvaćanjem planova financijskog i operativnog restrukturiranja dužnika prihvatila otpis ukupno 9,6 milijuna kuna.

Najveći dio potraživanja odnosi se na zakup poslovnog prostora, komunalnu naknadu, naknadu za uređenje voda, porez na tvrtku ili naziv i spomeničku rentu. Od ukupna iznosa otpisanih potraživanja, 5,9 milijuna kuna se odnosi na otpis zateznih kamata, a 3,7 milijuna kuna na otpis glavnice. U gradskoj upravi očekuju da će putem sklopljenih predstečajnih nagodbi, kroz obročnu otplatu dugovanja dužnika naplatiti ukupno 15,08 milijuna kuna i kamatu na odobrenu obročnu otplatu duga od 294.013 kuna, odnosno ukupno 15,3 milijuna kuna.

Postotak očekivane naplate potraživanja u odnosu na prijavljena i utvrđena potraživanja je 62,1 posto, pa je istaknuto da se, s obzirom na to da je dužnicima zakonski omogućeno da planovima restrukturiranja vjerovnicima predlože otpis dugovanja do čak 70 posto, može zaključiti da je postotak očekivane naplate potraživanja Grada Rijeke relativno visok.

Komentirajte prvi

New Report

Close