Riječki studenti tržištu nude nove biokemijske analize

Autor: Marta Duić , 21. ožujak 2015. u 13:02
Filip Petrović i kolegica iz desetoročlanog tima/Goran Kovačić/PIXSELL

Ideja je ponuditi veterinarskim ambulantama i poliklinikama te ordinacijama privatne prakse, medicinsko-biokemijske analize uzoraka tjelesnih tekućina.

Filip Petrović, student 1. godine diplomskog studija Biotehnologija okupio je članove Udruge studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci te su se uključili u StartUp inkubator s idejom komercijalnog iskorištavanja nove opreme na odjelu biotehnologije.

Ovaj studentski tim trenutno broji 10 članova koji se kroz rad u udruzi bave organizacijom kulturnih, zabavnih i sportsko-znanstvenih manifestacija, približavanjem znanosti djeci osnovnoškolskog uzrasta te proizvodnjom prirodne kozmetike, a odnedavno i razvojem vlastite poslovne ideje. "Jedan od projekata na kojima smo radili bilo je i približavanje znanosti poduzetništvu, a sve nas zanima znanost i istraživanje", tvrdi Filip Petrović.

Zbog interesa koje su dijelili članovi tima odlučili su se za pokretanje vlastita posla. "Ideja je ponuditi klijentima, točnije veterinarskim ambulantama i poliklinikama te ordinacijama privatne prakse, medicinsko-biokemijske analize uzoraka tjelesnih tekućina. Radit će se o analizama koje su preciznije od onih koje se sada nude na tržištu, budući da se koriste uređaji koji su mnogo sofisticiraniji od svih prisutnih˝, pojasnio je poduzetničku ideju Petrović.

 

Petrović

Pregovori su u tijeku, ali većina tvrtki pokazuje velik interes za suradnjom

Prednosti kvalitetne opreme
Druga velika prednost su potpuno nove analize čija je vrijednost u kliničkoj praksi velika, a ovaj startup uskoro će ih imati u ponudi. Riječ je se o analizama takozvanih biomarkera, odnosno pokazatelja i tjelesnih tekućina, što može ukazati na prisutnost ili podložnost razvitku određene bolesti, primjerice tumora. Petrović napominje kako je oprema s kojom raspolažu preskupa za većinu privatnih poliklinika i ordinacija, a na Odjel Biotehnologije Sveučilišta u Rijeci je stigla kroz razne faze financiranja od strane europskih projekata i Ministarstva. Nakon predavanja Andrije Vitezića, pročelnika Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke a kojem je saznao kako im StartUp inkubator, Petrović je odlučio prijaviti svoj tim i ideju na natječaj.

"Nakon što su stigli rezultati natječaja bili smo oduševljeni jer smo bili izabrani među 11 timova koji ulaze u treću generaciju StartUp inkubatora. Predstavili smo se kao tim i prezentirali svoju ideju, međutim već tada smo shvatili da nas čeka mnogo posla, a odlučili smo se posvetiti medicinsko-biokemijskoj dijagnostici. Time vođeni stupili smo u kontakt s veterinarskim ambulantama i privatnim poliklinikama na području grada Rijeke te smo krenuli u istraživanje tržišta. Pregovori su uvijek u tijeku, ali većina ih je pokazala veliki interes za suradnjom, ako bi došlo do realizacije projekta", pohvalio se Petrović.

Razrađuju poslovni plan
Ovaj tim studenata cijelo vrijeme surađuje s Odjelom za biotehnologiju koji ima pomaže kroz kroz mentoriranje i savjetovanje. Trenutno se bave razradom poslovnog plana i reguliranja pravnih odnosa sa Sveučilištem. U razradu projekta uključen je cijeli tim, iako zbog drugih obaveza nisu svi u mogućnosti sudjelovati u jednakoj mjeri, a u planu je i širenje tima. "Klijenti bi bili ti koji bi pacijentima nudili mogućnost takvih analiza, a naš laboratorij bi te analize radio za njih. Cilj bi bio pokriti što šire područje, tako da za početak računamo na šire područje Riječke makroregije, ali sa analizama koje će biti nove na tržištu planiramo pokriti cijelu Hrvatsku i okolne države",kaže Petrović.

Prepreke na putu do uspjeha

Istraživali su dva mjeseca

Veliki problem bio im je usmjeriti se na konkretnu vrstu analiza budući da Odjel raspolaže velikom količinom opreme, a u početku nisu znali na što da se usredotoče. Prvih dva mjeseca proveli su istražujući mogućnosti raznovrsnih analiza pomoću svih aparata koje posjeduju na Odjelu. Nakon mnogih analiza zaključili su da najbolje mogućnosti imaju korištenjem masenog spektrofotometra koji može odrediti prisutnost i koncentraciju raznovrsnih molekula u uzorcima i ima vrlo veliku osjetljivost. "Napravili smo popis analiza koje možemo izvršiti pomoću tog uređaja te sada istražujemo tržište za interes za svaku pojedinu analizu, kao i konkurenciju na tržištu. Uspjehom projekta omogućiti će se praksa i nova radna mjesta za studente", poručio je Petrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close