Rekordna zagađenost u Brodu: Ne izlazite iz kuća!

Autor: Agencija VLM , 14. svibanj 2013. u 15:50
Ilustracija / Thinkstock

Upozoravamo sve građane, osobito starije, djecu te osobe s bolestima respiratornog sustava da ne izlaze iz svojih kuća ako to ne moraju, stoji u upozorenju iz Gradske uprave.

Na brodskoj mjernoj postaji danas u 8 sati izmjerena je rekordno visoka koncentracija sumporovodika u zraku od 126,3 mikrograma po kubnom metru, čak 18 puta veća od dopuštene granične vrijednosti koja iznosi 7 mikrograma. 

Na službenoj gradskoj internetskoj stranici ubrzo je osvanulo dramatično upozorenje građanima kako je riječ o najvećoj koncentraciji sumporovodika ikad izmjerenoj u Slavonskom Brodu. I tijekom nekoliko sljedećih sati koncentracija sumporovodika kontinuirano je bila desetak puta veća od dopuštene vrijednosti.

– Upozoravamo sve građane, osobito starije, djecu te osobe s bolestima respiratornog sustava da ne izlaze iz svojih kuća ako to ne moraju – stoji u upozorenju iz Gradske uprave. Zbog katastrofalno visoke koncentracije sumporovodika, Brođani su u DHMZ-u pokušali provjeriti je li možda došlo do pogreške na mjernom uređaju. Međutim, iz Ministarstva zaštite okoliša vrlo brzo je javljeno da su podaci točni i kako je riječ o akcidentnoj situaciji u prekosavskoj Rafineriji, uz dodatak kako nastoje uspostaviti komunikaciju s odgovornima u susjednoj državi.

'Nema zakonske osnove za proglašenje izvanrednog stanja'

– Provjerili smo ispravnost rada mjerne postaje i potvrđeno je da postaja radi ispravno. Slijedom upita iz jedne od udruga je li moguće proglasiti izvanredno stanje, navodimo da se prema propisima kojima se uređuje kvaliteta zraka, za sumporovodik kritične vrijednosti ne određuju, stoga niti za proglašenje izvanrednog stanja nema zakonske osnove. Sukladno međunardonim propisima i propisima Svjetske zdravstvene organizacije, vrijednosti koje se mjere za sumporovodik vezane se uz razinu smetnje izazvane neugodnim mirisom i po SZO više od tisuću puta su niže od koncentracija kod kojih Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je moguć utjecaj na zdravlje, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Budući da je satna koncentracija sumporovodika koja je jutros izmjerena na postaji u Slavonskom Brodu iznosila 126.3 ug/m3 te da je u to vrijeme zabilježeno slabo strujanje vjetra južnog smjera, iz smjera rafinerije prema Slavonskom Brodu, u ime Kopredsjedatelja Radne skupine RH-BiH, pomoćnika ministra prof.dr.sc. Gorana Heffera, Rafineriji Brod je upućen dopis u kojem je zatraženo hitno očitovanje je li u radu Rafinerije došlo do nepredviđenih aktivnosti koje bi mogle biti uzrokom tako naglog povećanja koncentracije suporovodika, dodaje se.

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara uputio je oštro prosvjedno pismo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku te predsjednici Vlade RS-a Željki Cvijanović. Istodobno, predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću upućen je zahtjev za zaštitom zdravlja svojih građana.

– Unatoč najavama o modernizaciji Rafinerije, nijedan od razgovora vođenih na temu ovog međudržavnog ekološkog problema još uvijek nije polučio konkretne rezultate. Cijelo to vrijeme građani Slavonskog Broda udišu onečišćen zrak – poručio je brodski gradonačelnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close