Reinvestirana dobit samo za strojeve i hale, ne više i za plaće i dobavljače

Autor: Suzana Varošanec , 12. siječanj 2015. u 15:57
Oni koji posluju s dobiti i dalje je mogu reinvestirati, ali uz dodatna ograničenja/FOTOLIA

Po novome, tvrtke koje reinvestiraju moraju zadržati isti broj radnika do porezne prijave i podastrijeti dokaze o obavljenom ulaganju.

Poduzetnici koji posluju s dobiti i dalje je mogu reinvestirati, ali uz dodatna ograničenja koja vrijede od početka 2015. godine.

Novi Pravilnik o porezu na dobit propisuje da se reinvestiranje, porezna mjera koju je uveo bivši ministar financija Slavko Linić, odnosi isključivo na sredstva dugotrajne nematerijalne i materijalne imovine, utvrđene prema računovodstvenim standardima, kaže revizorica Dubravka Kopun. Iako odredbama Zakona o porezu na dobit nije bilo definirano kakvog oblika dugotrajna imovina u koju poduzetnici investiraju može biti, sad je to riješeno. Ne može, primjerice, biti riječ i o financijskoj imovini. S revizorskog aspekta mjera je opravdana, ali nije, čini se, po volji poreznim savjetnicima.

Izračunali su da su poduzetnici na gubitku jer više ne smiju vlastiti kapital koristiti za nelikvidnost, niti dobit reinvestirati u kratkotrajnu imovinu – stalna obrtna sredstva, tj. tzv. neto radni kapital, koji je jedan od pokazatelja financijske stabilnosti tvrtke. Porezna novost stimulira kapitalno intenzivne djelatnosti. Problem može biti što nije izravno u funkciji povećanja broja radnika u radnointenzivnim djelatnostima, iako dobitaši moraju zadovoljiti još jedan novi uvijet. To je zadržavanje istog broja radnika tijekom poslovne godine za koju se koristi potpora, pa sve do predaje porezne prijave. Treća novost vezana je uz dokazivanje investicije jer uz poreznu prijavu poduzetnik mora priložiti popis nabavljene dugotrajne imovine i vjerodostojnu dokumentaciju o obavljenim investicijama u nju.

Za ostvarivanje prava u 2016. poslovnu odluku treba donijeti u 2015., te je zajedno s odlukom o dokapitalzaciji iz 2016. tada priložiti, uz dokaze ulaganja. Za ove investicije ne koriste se porezni poticaji prema Zakonu o poticanju investicija te je zbog reinvestiranja potrebno uvećati upisani temeljni kapital u roku šest mjeseci od isteka roka za podnošenje prijave poreza na dobit, zaključno do 30. listopada iduće godine. "Zbog neusklađenosti propisa, povećanje temeljnog kapitala nužno  je na bazi revizorskog izvještaja provesti do 31. kolovoza iduće godine, u suprotnome će Trgovački sud zahtijevati novo revizorsko izvješće", ističe revizorica Kopun.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

tko je uopće mazohist da prati ova tzv. “pravila”, kad je poznatno da se ista mijenjaju svaka 2-3 mjeseca.

to se u biti više niti ne mogu zvati pravilima, nešto što se tako često mijenja niti predstavlja sustav niti daje bilo kakve osnove uređenosti. to bi se moglo nazvati formaliziranom anarhijom, a sve zbog toga da bi se na najjeftiniji način pokušao prikriti besprizorni nerad vlade – oni trvijalno prčkanje po pojedinim paragrafima pokušavaju predstaviti kao nekakav rad, ali u stvari ne rade ništa, no upravo taj nerad i lijenost stvaraju potpunu destrukciju u državi

New Report

Close