Refinanciranjem dugova u 2017. ušteđeno više od 800 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 04. prosinac 2017. u 11:14
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u ponedjeljak kako je Hrvatska u ovoj godini restrukturiranjem i refinanciranjem dugova po nižoj cijeni uštedila više od 800 milijuna kuna, nakon što je lani na kamatama uštedila 762 milijuna.

Na međunarodnoj konferenciji "Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku", koju organiziraju Hrvatska narodna banka (HNB) i Predstavništvo Europske komisije, Marić je kazao kako su i međunarodne institucije i investitori prepoznali pozitivna gospodarska i kretanja u javnim financijama u Hrvatskoj.

Tako je podsjetio da je, zahvaljujući smanjenju javnog duga i proračunskog deficita, Hrvatska ove godine izašla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije, te da je cijena državnog zaduživanja smanjena.

"Napravili smo značajne iskorake u protekle dvije godine, pa smo kroz seriju transakcija domaće i međunarodne prirode restrukturirali i refinancirali naša postojeća dospijeća, ali i ukupni dug, čime smo u kratkom roku smanjili cijenu duga", kazao je Marić.

Naveo je kako je na temelju toga prošle godine ostvarena ušteda od 762 milijuna kuna na kamatama, dok ove godine u nekoliko transakcija, uključujući i ovu zadnju koja se odnosi na restrukturiranje cestarskih dugova, uštede dosežu više od 800 milijuna kuna.

Marić je istaknuo i kako zahvaljujući pozitivnim trendovima u javnim financijama iduće godine očekuje daljnja poboljšanja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane najvažnijih svjetskih rejting agencija, koje su već ove godine poboljšale izglede za rejting Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close