RBA: Do kraja godine razmjerno niska inflacija

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2013. u 22:00
Fotolia

U studenome je inflacija pala u odnosu na listopad za 0,1 posto, a na godišnjoj je razini porasla za 0,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

U studenome je inflacija pala u odnosu na listopad za 0,1 posto, a na godišnjoj je razini porasla za 0,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). U listopadu je zabilježena njezina najniža razina od 2000. godine (0,2 posto). I stopa iz studenog vrlo je niska uzme li se u obzir da inflacija ispod razine od jedan posto nije zabilježena od 2010. U siječnju je inflacija bila na najvišoj razini od 2008., od 5,2 posto, no otad inflacijski pritisci slabe.  U studenome zabilježeno blago intenziviranje inflatornih pritisaka u skladu je s očekivanjima analitičara RBA. “S obzirom na slabu domaću potražnju i izostanak oporavka, pritisci na rast cijena na strani potražnje na domaćem tržištu izostaju, pa i do kraja godine očekujemo zadržavanje razmjerno niskih stopa inflacije”, ističu analitičari RBA.

Promatrano po glavnim skupinama, prošlog su mjeseca u odnosu na mjesec prije najviše pale cijene prometa, koje su, ponajprije zbog niže cijene goriva za osobna vozila, prema listopadu u prosjeku bile niže za 0,9 posto. Manje cijene voća, kruha i žitarica, mesa, ribe, mlijeka, sira i jaja te ulja i masti pridonjele su pak istodobnom padu cijena proizvoda u skupni prehrane, i to u prosjeku za 0,8 posto.  Najviše su pak, za 1,5 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, što u DZS-u tumače višim cijenama električne energije (za 4,9 posto). Cijene odjeće i obuće bile su u prosjeku više za 0,3 posto. Alkoholna pića i duhan, zdravstvo, komunikacije i obrazovanje su u prosjeku zadržali cijene na razinama iz listopada.

Na godišnjoj razini najviše su, za 5,2 posto, snižene cijene odjeće i obuće, a osjetno su pale i cijene komunikacija, prosječno 2,3 posto, kao i prometa (1,9%). Najviši se rast cijena na godišnjoj razini bilježi pak kod alkoholnih pića i duhana, za prosječnih 11,8 posto, kao posljedica povećanja cijena duhana za 14,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close