Rast potrošnje u kolovozu ubrzao na 2,6 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2013. u 13:40
Thinkstock

U kolovozu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo porastao 2,6 posto na godišnjoj razini, što je četvrti mjesec zaredom kako raste, i to više od očekivanja.

U kolovozu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo porastao 2,6 posto na godišnjoj razini, što je četvrti mjesec zaredom kako raste, i to više od očekivanja.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 5,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno ojačao 2,6 posto.

To predstavlja ubrzanje rasta, s obzirom da je u srpnju potrošnja porasla 0,4 posto, a podatak je i bolji od očekivanja.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje za 0,6 posto godišnje, a njihove procjene kretale su se u rasponu od 0,5 i 1 posto.

„Prvi rezultati DZS-a potvrdili su očekivanja da će se nastaviti rast prometa od trgovine na malo, no intenzitet rasta je nadmašio naša očekivanja. Dobrim rezultatima u kolovozu zasigurno su pridonijela povoljna kretanja u turizmu, odnosno rast broja turističkih noćenja“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Promet u trgovini na malo neprestano je padao od ožujka prošle godine, da bi od svibnja ove godine počeo rasti.

„S obzirom na rast trgovine na malo u srpnju i kolovozu, očekujemo da bi potrošnja kućanstava, kao i u drugom tromjesečju, mogla dati pozitivan doprinos bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

Unatoč rastu prometa od trgovine na malo već četiri mjeseca zaredom, značajniji oporavak potrošnje ne očekuje se tako skoro zbog slabosti tržišta rada.

„O značajnijem oporavku potrošnje u ovoj godini ne možemo govoriti jer su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno za desetak dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close