Rast BDP-a u 2. kvartalu ubrzao, procjene i dalje na 3%

Autor: Jadranka Dozan , 27. kolovoz 2017. u 22:01
S pečatom turizma i rast lipanjske maloprodaje/Duško Jaramaz/PIXSELL

Analitičari banaka očekuju rast u drugom kvartalu između 2,8 i 3,4 posto, EIZ na 2,6%.

Stanje poslovnog ciklusa u Hrvatskoj u drugom se tromjesečju u odnosu na prvo poboljšalo, zaključili su analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta još prilikom objave vrijednosti 'svog' CEIZ indeksa za lipanj.

I većina ekonomskih analitičara banaka očekuje da će ovotjedna DZS-ova objava procjene rasta BDP-a u drugom tromjesečju potvrditi blago ubrzanje rasta u odnosu na 2,5 posto iz prvoga. No, njihova su očekivanja i nešto veća nego EIZ-ova.  U redovitoj anketi Hine uoči ovotjedne objave procjene DZS-a u prosjeku očekuju rast od oko tri posto, uz raspon procjena od 2,8 do 3,4 posto.  Pritom ponajprije ističu snažan rast osobne potrošnje (udjelom najveće komponente BDP-a) i izvoza, uz nastavak jačanja investicija.

Na rast osobne potrošnje jasno upućuje kretanje prometa u trgovini na malo, na što pak poticajno djeluje rast raspoloživog dohotka građana kao posljedica poboljšanja na tržištu rada i manjeg poreznog opterećenja plaća. Tu je, dakako, i priljev deviza od turističkoj djelatnosti.  

Promet u maloprodaji od travnja do kraja lipnja porastao je 4,7 posto na godišnjoj razini, pri čemu je u lipnju dosegnuo 7,8 posto, najviše u posljednjih 10 godina. Vrijednost robnog izvoza je, pak, u prvih šest mjeseci bila gotovo 14 posto veća nego lani, a premda bi zbog istodobnog ubrzanja uvoza (rast od 10%) neto izvoz robe mogao imati negativan doprinos rastu BDP-a, izvoz usluga, tj. turizam bi ga trebao kompenzirati, smatraju ekonomisti.

Komentirajte prvi

New Report

Close