Ranjeni Franck bio na nišanu Atlantica, spasio ih Tommy

Autor: Jadranka Dozan , 16. studeni 2017. u 10:00
Na 958 milijuna kuna prihoda Franck je iskazano je razmjerno skromnih 19,3 milijuna neto dobiti/Goran Stanzl/PIXSEL

Poljuljani lider na domaćem tržištu kave proteklih mjeseci prometnuo se i u metu Atlantic grupe Emila Tedeschija.

Brojnim domaćim kompanijama kojima je Agrokor godinama bio glavni poslovni partner eskalacija krize tog koncerna donijela je i velike pritiske na likvidnost.

Od onih iz reda najizloženijih, a to su uglavnom tvrtke koje su pored dobavljačkih odnosa ulazili i u financijske aranžmane s članicama koncerna, više ih je već završilo u predstečaju.  Zagrebački Franck prvi je iz te skupine koji je tijekom proteklih mjeseci uspio 'zavezati' strateško partnerstvo i financijsku konstrukciju za provedbu (ponajprije financijskog) restrukturiranja. Jučer su, naime, iz kompanije objavili da su postigli dogovor o strateškom ulaganju s najvećim trgovačkim lancem u Dalmaciji, splitskom tvrtkom Tommy Tomislava Mamića, s kojom usko surađuju više od 25 godina. Kako se ističe u objavi, Tommy je "spreman u kontekstu financijskog restrukturiranja ojačati kapitalnu strukturu društva te se već aktivno uključio u program restrukturiranja, kao i pregovore s financijskim vjerovnicima Francka". 

Iako se zasad ne izlazi s detaljima transakcije, najavljujući ih nakon što strateški savez potvrde skupštine obiju kompanija, već neko vrijeme u poslovnim se krugovima šuška da je riječ o ulaganju reda veličine 10-ak milijuna eura. Da se u premoštavanju problema u kojima se našao zbog Agrokora Franck okrenuo pregovorima s dugogodišnjim poslovnim partnerom, neslužbeno se 'zna' već dosta dugo, kao što dobro upućeni tvrde i da prateći razgovori s bankama traju već mjesecima. U domaćoj je poslovnoj zajednici, pak, 'javna tajna' je i da se poljuljani lider na domaćem tržištu kave proteklih mjeseci prometnuo i u metu Atlantic grupe Emila Tedeschija, i ne tek na razini idejnog projekta. No, interes u tom smislu očito nije bio obostran pa upućeni promatrači kažu kako je upravo potreba za žurnom razradom obrambene strategije ubrzala i pregovore s Tommyjem te samu objavu tog strateškog partnerstva.

 

273,6 milijuna

kuna priznate tražbine Francka prema Agrokoru

"Ovaj poslovni aranžman dio je intenzivnog procesa financijskog i operativnog restrukturiranja Francka koji smo pokrenuli s ciljem stabilizacije poslovanja i brze prilagodbe situaciji koju je na tržištu izazvala kriza u Agrokoru", izjavio je Ivan Artuković, član Uprave Francka, ističući i kako kompanija u prvih devet mjeseci bilježi "odlične prodajne rezultate i rast u svim kategorijama i ključnim tržištima". Uz Tommy kao strateškog partnera, kaže, "Franck ostaje usmjeren na unapređenje operativne efikasnosti i prevladavanje izazova s kojima se suočio, kao i na daljnji rast u regiji i iskorak na nova tržišta". Šef NO-a Tommyja Tomislav Mamić prigodničarski je rekao kako "ovo strateško partnerstvo vidi kao daljnji iskorak i priliku za razvoj zajedničkih projekata", a što je, ističe, u skladu i s dosadašnjim ulaganjima tvrtke u prehrambenu industriju.

U priopćenju iz Francka navodi se i da, prema podacima objavljenim na stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu, priznate tražbine prema članicama koncerna Agrokor iznose 273,6 milijuna kuna te da je pored toga Agrokor rezervirao dodatna sredstva za potencijalne buduće regresne tražbine koje bi Franck mogao imati prema članicama koncerna. "Franckove tražbine su osigurane založnim pravom na poslovnim udjelima koje Jamnica drži u društvu Roto dinamic, što je potvrdilo i nedavno objavljeno revizorsko izvješće Agrokora", objašnjavaju iz Francka dodajući kako će u postupku izvanredne uprave "nastaviti sudjelovati kao razlučni vjerovnik, odnosno vjerovnik s pravom na odvojeno namirenje do ukupnog iznosa od 600 milijuna kuna".

U Franckovu izvješću za 2016., pak, specificirano je da se od nepunih 180 milijuna kuna potraživanja od kupaca na kraju godine 53 milijuna kuna odnosilo na članice koncerna Agrokor, a navedeno je i 526 milijuna kuna potencijalnih obveza temeljem regresnog jamstva za mjenice izdane od strane društava iz sustava Agrokor. Tolika izloženost Agrokoru svakako se ne uklapa u konzervativni imidž koji je godinama pratio obitelj Artuković, a što se, među ostalim, očitovalo i u razmjerno niskoj zaduženosti.

Na kraju prošle godine ukupni kapital kompanije iznosio je nepunih 590 milijuna kuna. Uz 354 milijuna temeljnog kapitala, knjižila je i 170 milijuna akumulirane zadržane dobiti, a dugoročne su joj financijske obveze na kraju 2016. bile na razini 72 milijuna. Na ostvarenih 958 milijuna kuna ukupnog prihoda Franck je na razini Grupe iskazano je razmjerno skromnih 19,3 milijuna neto dobiti. Istodobno, u Tommyju ističu kako su danas na razini 2,7 milijardi kuna godišnjeg prihoda.

To sugerira nastavak rasta biznisa, budući da su mu ukupni prihodi lani bili nešto manji od  2,5 milijarde kuna. Na taj su prihod u 2016. ostvarili 128 milijuna kuna dobiti prije poreza, odnosno 115 milijuna neto dobiti. A komentirajući lanjska ostvarenja i daljnje planove, iz te su kompanije Poslovnom dnevniku još prije tri mjeseca zapravo dali naslutiti da nastavak investicija ne uključuje samo maloprodaju. "Maloprodajno tržište već je godinama visoko konkurentno, a uz dodatnu koncentraciju u narednom razdoblju mogu se očekivati i nova preslagivanja, uključujući i druge sektore koji su usko povezani s maloprodajom, poput prehrambene industrije, poljoprivredne proizvodnje…", poručili su tada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Franck je firma koja nikada nije obradila tržište do kraja i imala zatvoren krug nego je rješenje uvijek tražila preko drugih – kao takvi nisu ni zaslužili drugačiju sudbinu nego da kokošari odlučuju o njima.

New Report

Close