“Ramljak se mora dobro osigurati, dobivat će razne zahtjeve”

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2017. u 08:34
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tomislav Tolušić smatra da je ponedjeljak prvi dan početka raspleta krize.

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno situaciju u Agrokoru i imenovanje Ante Ramljaka za Vladina povjerenika za Agrokor, komentirali su ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, profesorica s Pravnoga fakulteta u Zagrebu, Jasnica Garašić, Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

"Prvi novac će malim dobavljačima ubrzo stići, možda i ovaj tjedan", rekao je Mato Brlošić. Otkrio je da postoji konsenzus oko toga da mali dobavljači prvi dobiju svoja potraživanja. Kazao je da dobavljači ne mogu dugo izdržati i da kroz dva- tri dana očekuju sastanak s upraviteljem Agrokora.

Tomislav Tolušić smatra da je ponedjeljak prvi dan početka raspleta krize. "Vlada je bila potpuno jasna kad je rekla da svi oni dugovi, koji su nastali vezano uz Agrokor, jesu dugovi Agrokora i Vlada se prema njima tako ponaša", rekao je ministar. Kazao je da su bankari na sastanku bili vrlo kooperativni. Smatra da je situacija daleko od idealne, ali i da se novom likvidnošću može krenuti prema normalizaciji i restrukturiranju tvrtke, pišr HRT.

Jasnica Garašić kazala je kako je sve skupa pravno gledano jedna velika katastrofa. "Današnje otvaranje postupka je početak velikih pravnih dilema, posebno kada se uzmu u obzir strani vjerovnici", rekla je. "Pitanje je kako će oni biti zadovoljni sa time da se neke vjerovnike namiruje, a neke ne", dodala je. Smatra da bi se trebali prestati ponašati kao da sami donosimo naše zakonodavstvo i početi gledati što se po tom pitanju događa u Europskoj uniji. "Pitanje je priznanja takvog postupka vani, a ovdje se radi o društvima koja sva više – manje imaju imovinu i vani", pojasnila je Garašić. "Ja mogu samo savjetovati gospodinu Ramljaku da se dobro osigura, jer sam sigurna da će tu biti različitih zahtjeva za štetom", kazala je.

Ljubo Jurčić složio se s Garašić i još nadodao kako smatra da povjerenik neće moći puno napraviti. Smatra da Lex Agrokor daje šansu i mogućnost, a hoće li se ona iskoristiti ovisi o tome hoće li se postići nagodba. Za 150 milijuna eura za Agrokor smatra da je samo kratkoročno rješenje kako bi se došlo do daha. "Sustav Agrokor nije održiv i tih 150 milijuna će se utopit u tu rupu i za mjesec dana ćemo opet imati minus", rekao je Jurčić.

"Da se zakon nije donio i počeo primjenjivati, kroz desetak dana bismo imali potpuni kolaps gospodarskog sustava", kazao je Tolušić. Ministar je komentirao i izjave kolega Šprlje i Orepića o traženju krivca za slom Agrokora. "Institucije će raditi svoj posao, a ja ovaj postupak ne bih koristio u predizborne svrhe", rekao je. 

Jurčić smatra da ministri o tome ne bi trebali pričati, nego provoditi zakon. Gosti HRT-a otkrili su i kakav ishod očekuju od cijele situacije. Brlošić kao vlasnika Agrokora u budućnosti priželjkuje domaćeg čovjeka. "Kad smo ulazili u EU, rekao sam da 5 godina nakon ulaska nijedna kvalitetna kompanija više neće biti hrvatska", kazao je Jurčić. Tolušić je na kraju rekao kako je Vlada postupila brzo, efikasno i odgovorno.

Komentirajte prvi

New Report

Close