‘Ramljak nije u pravu, 480 milijuna eura Agrokoru nije dovoljno’

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2017. u 12:43
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Kredit od 480 milijuna eura neće biti dovoljan da pokrije sve rupe u Agrokoru. Smatra to ekonomski analitičar Andrej Grubišić upozoravajući da koncern trenutno iz svog poslovanja ne može pokriti troškove starih zaduženja.

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak dobio je u četvrtak odobrenje privremenog vijeća vjerovnika za potpisivanje ugovora o financijskom aranžmanu u visini od 480 milijuna eura.

Ramljak je tad izjavio kako je ovo posljednji kredit koji će Agrokorove tvrtke dobiti za stabilizaciju poslovanja. One koje ne budu profitabilne ići će u likvidaciju.

"Volio bih da je Ramljak u pravu, ali bojim se da nije. Ne vjerujem da će ovo biti dovoljno novca za čitav sustav. Agrokor ima 40 milijardi kuna financijskog duga koji u prosjeku košta sedam, osam posto. Radi se o nekoliko stotina milijuna eura godišnje samo za kamate, a gdje je tek servisiranje glavnice. I to u situaciji kada Agrokor nema operativnu profitabilnost ili je ona jako narušena", rekao je Grubišić, gostujući u petak u radioemisiji HRT-a U mreži Prvog.

Dio kredita od 480 milijuna eura osigurat će strani vlasnici obveznica Agrokora predvođeni američkim fondom Knighthead Capital Management.

"Američki fondovi nisu bez veze diskontno otkupili obveznice. Oni imaju svoju agendu koja će, bojim se, biti vrlo gruba. Njima su na prvom mjestu ekonomski interesi i ne zanimaju ih radna mjesta u Hrvatskoj. Oni su sad dali novac, ali željet će brzo vidjeti neke mjerljive rezultate u poslovanju Agrokora", naglasio je Grubišić.

Komentari (6)
Pogledajte sve

A glavni krivac onaj stari prdonja, koji je uz pomoč politike “sredio” RH – njemu ništa, on je zaslužan tat, pa je zaštičen, a trebalo ga je več odavno preseliti na Goli i zaplijeniti mu svu imovini gnjusu…

Osjećam da će vratiti otprilike isto kao i HAC

Lakse se dise 🙂
Nadam se da rok nije prekratak ali moze se produziti 2 godine. Super. Super.

Vidi se da u životu nije restrukturirao firmu! Žalosno!

New Report

Close