Radnici RIZ-a slavili pobjedu, no ESOP-a još nema

Autor: Saša Paparella (VLM) , 08. veljača 2013. u 16:30
Izradu kriterija za ESOP RIZ-a očekujemo do kraja mjeseca, kaže sindikalist/Patrik Macek/PIXSELL

Sindikalni predstavnici raspravu u AUDIO-u protumačili kao uvođenje radničkog dioničarstva.

U zagrebačkoj tvrtki RIZ Odašiljači u četvrtak ujutro dio radnika je slavio, oduševljen nakon što se proširila vijest da je prihvaćen njihov zahtjev za uvođenjem ESOP programa, o čemu su  dobili i priopćenje koje je potpisala sindikalna povjerenica Marina Glokević.

Na njihovu žalost, uvođenje ESOP-a bila je dezinformacija. U priopćenju je pak pisalo: "Primite na znanje informaciju od predsjednika SSSH i člana Upravnog vijeća AUDIO-a Mladena Novosela. Na sjednici održanoj u srijedu donesen je zaključak da se RIZ-u omogući radničko dioničarstvo, što je prva stepenica u našem nastojanju za konačnu realizaciju ESOP-a i najbolje rješenje za radnike." Kako saznajemo od izvora bliskih Vladi (a petero od sedmero članova Upravnog vijeća AUDIO-a sjedi i u Vladi), Vijeće je samo "primilo informaciju o stanju u RIZ-u i mogućim opcijama". Nadležne službe zadužene su da pripreme moguće opcije koje će biti razmotrene, vjerojatno početkom ožujka.

Tek tada se očekuje rasprava koja bi mogla biti prva stepenica prema uvođenju ESOP-a.Zasad nitko od sugovornika iz državnih institucija ne želi prognozirati hoće li ESOP biti uveden u RIZ, pa smo pitali  sindikalnog lidera Mladena Novosela zašto stvara euforiju u tvrtki ionako opterećenoj raznim problemima. "Sugerirao sam sindikalnoj povjerenici da ne izlazi u javnost s time dok ne dobijemo službene zaključke sa sjednice Vijeća. Na sjednici smo raspravljali o izradi kriterija za ESOP program RIZ-a, koji očekujemo do kraja mjeseca. Isto tako, očekuje nas rasprava i o uvođenju ESOP-a u još nekoliko tvrtki čiji radnici to žele", kaže Novosel.  

Komentirajte prvi

New Report

Close