Radnici Plave Lagune dogovorili veće plaće

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Također je dogovoreno je da će se svim sezonskim radnicima koji budu radili najmanje dva (2) mjeseca božićnica isplatiti u razmjernom djelu, neovisno o datumu prestanka radnog odnosa.

Svega desetak dana nakon dogovorenog povećanja plaća u Valamar Rivieri u Poreču i u drugoj porečkoj turističkoj kompaniji, u Plavoj Laguni, 11. travnja završili su kolektivni pregovori. Od 1. srpnja 2016. godine plaće radnika povećavaju se za 3%, odnosno osnovica za obračun plaće (koja se množi koeficijentom radnog mjesta) povećava se sa dosadašnjih 3.600,00 na 3.708,00 kuna.

Tako će prosječna plaća u Plavoj Laguni, koja je i do sada bila za oko 3% viša u odnosu na prosječnu plaću RH, dodatno odskočiti zaviše od 15% u odnosu na prosječnu plaću u djelatnosti. Ako se uzme u obzir da Plava Laguna ima u Kolektivnom ugovoru utvrđen regres za godišnji odmor u iznosu od 70,00 kuna po danu godišnjeg odmora, božićnicu u neoporezivom iznosu (2.500,00 kuna), dar u naravi u neoporezivom iznosu (400,00 kuna), dar djetetu u neoporezivom iznosu (600,00 kuna po djetetu), jednokratne dodatke na plaću za lipanj i srpanj po 500,00 kuna bruto, zaključujemo da će Plava Laguna i dalje ostati po materijalnim pravima radnika iznad ostalih turističkih kompanija.

Također je dogovoreno je da će se svim sezonskim radnicima koji budu radili najmanje dva (2) mjeseca božićnica isplatiti u razmjernom djelu, neovisno o datumu prestanka radnog odnosa. Smatramo da je i pravedno i pravično da svaki sezonac ima pravo na dio božićnice, ovisno o trajanju radnog odnosa, a ne da pravo ostvaruju samo oni kojima radni odnos prestaje neposredno prije Božića. Na koncu, svi radnici daju doprinos ostvarenju dobrih rezultata, i stalni i sezonci, pa imaju pravo i na određenu prigodnu nagradu.

Moramo istaći korektnost,  otvorenost i iskrenost socijalnih partnera tijekom pregovora. Svi pregovarači (SIKD-ovi, STUH-ovi i poslodavčevi) izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom. Vjerujem da će i radnici Plave Lagune dijeliti naše zadovoljstvo.

U SIKD-u koji je većinski sindikat u Plavoj laguni, uvijek ističemo Plavu Lagunu kao pozitivan primjer, u kojem je omjer stalnih i sezonskih radnika u korist stalnih. Oko 70% zaposlenih čine stalni radnici i stalni sezonci, dok tek 30-tak posto radnika je sezonskih koji se uglavnom vraćaju svake godine.  Takav omjer zaposlenih zasigurno doprinosi i dobrim poslovnim rezultatima i stabilnosti Društva.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!