Rade u Irskoj, a u Hrvatskoj popravljaju zube i uzimaju lijekove, ali država će im to sada ukinuti

FOTO: GettyImages FOTO: GettyImages

Budući da je zdravstveno osiguranje u spomenutim državama bitno skuplje nego u Hrvatskoj, naši se iseljenici tu vraćaju kontrolirati trudnoću, popraviti zube, po lijekove ili fizikalnu terapiju.

Estonija i Finska prve su države s kojima će Hrvatska elektroničkim putem razmjenjivati zdravstvene podatke, od e-recepta pa nadalje. Osim što će pomoći u pružanju zdravstvenih usluga, elektronička razmjena trebala bi pospješiti otkrivanje hrvatskih građana koji su se iselili proteklih godina, a i dalje su osigurani preko HZZO-a, piše Novi list. 

Prema nedavnim procjenama Hrvatske udruge ugovornih ordinacija, 330.000 osoba koje su se iselile iz Hrvatske zadržalo je zdravstveno osiguranje na koje ostvaruju pravo preko HZZO-a, a koriste ga osobno ili posredstvom rodbine i znanaca. Po tvrdnjama liječnika, čak dvije trećine građana koji su otišli raditi u inozemstvo i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svakoga mjeseca na Zavodu za zapošljavanje i podižu im lijekove koje šalju autobusom u Austriju, Njemačku ili Irsku.

Budući da je zdravstveno osiguranje u spomenutim državama bitno skuplje nego u Hrvatskoj, naši se iseljenici tu vraćaju kontrolirati trudnoću, popraviti zube, po lijekove ili fizikalnu terapiju.

Broj osiguranika HZZO-a početkom svibnja ove godine bio je je 4.149.419, dok procjena Državnog zavoda za statistiku na dan 31.12.2017. govori o 4.105.493 stanovnika u Hrvatskoj. Dakle, i bez sive zone onih koji se nisu odjavili prije odlaska, službene institucije bilježe višak osiguranika od 44.000 osoba.  

"Nakon dugih pregovora potpisali smo sporazum s MUP-om i sad se još mora riješiti informatička strana da bi to profunkcioniralo. Slijede pregovori s Poreznom upravom, da se vidi gdje pojedini osiguranik plaća porez i da na temelju toga dobijemo uvid u njegovo mjesto boravka", pojasnio je ravnatelj HZZO-a, Lucijan Vukelić za Novi list

Prema njegovim saznanjima, u Njemačkoj i Italiji naši iseljenici moraju biti zdravstveno osigurani, no to ne znači da tamo idu doktoru jer je participacija u zdravstvenim uslugama tamo daleko veća nego kod kuće. Jeftinije im je obaviti ono što trebaju kad dođu u Hrvatsku. Jedino Irska nema obvezu zdravstvenog osiguranja, no onaj tko dođe tamo raditi, mora prijaviti boravak.

Kako će sve funkcionirati uskoro? Prije nego mu ljekarnik u drugoj državi izda lijek na e-recept, tražit će od pacijenta dozvolu za dohvat njegovih recepata, a kad je dobije, pacijent će platiti punu cijenu lijeka i tražiti povrat novca od svog osiguravatelja u zemlji gdje je izdan recept.  

Komentari (7)
 • mars2
  mars2 15:57 20.6.2019.

  voraX,
  zasto te smetaju ovi iz bh ? pretpostavljam da mislis na hrvate prvenstveno ali drugi iz susjednih drzava te ne smetaju ???
  moja je teorija oduvijek “ svima jednako” ali ti ocito nisi za jednakost !!!!

 • mars2
  mars2 15:54 20.6.2019.

  imam jednog poznanika koji sa zenom radi u irskoj, on je dosao prije 1 mjesec a ona oko 10.06 kao na godisnji !
  sritimo se u birtiji prije 3 dana i ja ga pitam jeli mu dosla zena ? je je dosla je prije par dana, evo cekam je kod zubara je preko puta popravlja zube !!!!!!!

 • -Jura-
  -Jura- 14:01 19.6.2019.

  zorangutan


  VoraX


  zorangutane, po toj logici treba i stanovnicima Bosne i Hercegovine isto ukinuti. Rade u BiH i tamo im se uplaćuju doprinosi ali budući da imaju hrvatske osobne ostvaruju sva prava kao i svi ostali rezidenti u Hrvatskoj. Dakle, što ćemo sada?


  za njih treba vrijediti isto pravilo: tamo gdje radiš, tamo plaćaš doprinose i ostvaruješ prava!

  Apsolutno.
  Zar nije dovoljno što ih je RH školovala besplatno, a sada ih netko bez uložene kune u njih eksploatira. Još bi trebali imati sve ostale beneficije.
  Da ima pameti u vlasti odavno bi to sve regulirali zakonima.
  Neka imaju zdravstveno i sve ostalo tamo gdje žive i rade.
Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve