PwC savjetnik za terminal na Krku, cijena 17,3 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 16. ožujak 2015. u 22:00
Od osam ponuda za savjetnika LNG-a Hrvatska dvije su odmah eliminirane, a naknadno su isključene tri/B. Šćitar/PIXSELL

Ravnatelj EI Goran Granić iznenađen odlukom i objašnjenjem, ne isključuje mogućnost žalbe.

Pricewaterhouse Coopers (PwC) odabran je za savjetnika državne tvrtke LNG Hrvatska za pripremu projekta gradnje terminala ukapljenog plina na Krku, doznaje Poslovni dnevnik.

Od osam pristiglih ponuda dvije su u startu eliminirane, a naknadno su, pak, isključene još tri, pa su na kraju razmatrane samo ponude PwC-a, grupacije Boston Consulting i Ernest&Young savjetovanja. Zanimljivo je i da je ponuda Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji se natjecao s američkim partnerima Galway Energy Advisors, specijaliziranim za LNG, isključena iz konačnog rangiranja uz obrazloženje da tvrtka nije dokazala financijsku sposobnost. "Iznenađeni smo s odlukom i objašnjenjem", komentirao je ravnatelj EI Goran Granić.

Ponudu su, kaže, dali u konzorciju s tvrtkama koje su savjetovale vlade i investitore pri uspješnoj realizaciji najvećeg broja LNG terminala na svijetu. Uvjeren je da je njihova ponuda cjelovita, pravno ispravna te da autoritet stručnjaka s najvećim globalnim iskustvom pruža garancije LNG-u Hrvatska i Vladi za obavljanje posla u skladu s najvišim međunarodnim standardima. "Nakon konzultacije s članovima konzorcija, odlučit ćemo o daljnjim koracima", dodaje Granić. Ostale dvije ponude, KPMG-ova i A. T. Kearney Savjetovanja, eliminirane su iz postupka nadmetanja jer, kako je zaključeno u analizi LNG-a Hrvatske, nisu dokazali da ne postoje razlozi isključenja.

KPMG je, inače, ponudu dostavio izvan tražene tehničke forme, pa se smatralo da neće biti ni analizirana, ali je na kraju izbačena iz igre zbog drugog razloga. PwC je od početka smatran favoritom. Iako se očekivalo da neće zadovoljiti u pogledu referenci za terminal, od svih kandidata, uključujući i one koji su isključeni iz finalne ljestvice, ocijenjen je s najviše bodova. Od mogućih 50 u tom segmentu dobili su 48 bodova, pa su u konačnici, unatoč najvišoj ponuđenoj cijeni, nadmašili konkurente.

Od maksimalnih 100 bodova PwC je dobio 93,71 bod. Drugorangirana je ponuda Ernest&Younga (91 bod), a na trećem mjestu je Boston Consulting (87,34). Da nije eliminiran, to bi mjesto pripalo EI Hrvoje Požar, čija je ponuda dobila 88,76 bodova. PWC je za ovu ponudu objedinio snage iz podružnica u Zagrebu, Nizozemskoj i Italiji, a za savjetovanje u pripremi 630 milijuna eura vrijednog projekta terminala na Krku dobit će 17,3 mil. kuna. Nakon sklapanja ugovora u 560 dana trebali bi izraditi poslovni i pravni model gradnje terminala. Uz ostalo,  pripremit će dokumentaciju za nadmetanje i odabir strateških i financijskih ulagača, ishoditi odobrenja za izuzeće za novi infrastrukturni projekt te pomoći oko odabira pružatelja usluga korištenja terminala. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Radimo sa ovima, jednna gore navedeni Consultinga. U Njemackoj sam. Nisam vidio u zivotu kakve gluposti predlazu, i kasiraju ogroman novac za to. Po meni to je kradja novca, izvlacenje iz proracuna. Radio sam sa vise takvi Kompanija. I nemaju pojma, uce se kad dodju u tvrtku. Umjesto da se sefovi dogovore,da naprave cross-functional Team, moze i sa nekom Firmom sa kojom si u suradnji, koji znaju o cemu pricaju, rade. Koji i poslje consultinga ostaju u Firmi, znaju sto je ucinjeno i mogu se mjere toga radit…sorry

Dakle problem je kada HDZ o vlastitom trošku angažira strani institut da napravi program i savjetuje.

Nije problem kada hrvatska vlada o hrvatskom trošku da 17 M HRK strancu za savjet.

Tko je ovdje lud?

koliko se može zamijetiti, jedino ei je nastupio u nekakvom konzorciju, svi ostali konzaltinzi se ponudu dali sa svojim snagama.

nije mi jasno kakav bi stručni razlog bio za takav konzorcij. u građevinskom izvođenju jedan ima dizalicu, drugi bager, pa se ujedine dva ako nemaju dovoljno kapitala i resursa.

u konzaltingu je najvažnije znanje i reference, i baš me zanima što ei ima uložiti u konzorcij s američkim partnerima specijaliziranim za lng? pravno savjetovanje? dobre veze s kom-partijama na vlasti? mogućnost uspješne predstečajne nagodbe?

vodstvo ei nastupa jednako promašeno kao i ostali hrvatski komunistički mastodonti – gura se baš u sve i svašta. zar za znanstvenu ustanovu ne bi trebalo biti ključno imati neki specijalistički fokus da bi našla mjesto na tržištu? ključni problem je u menadžmentu, kojekakvi granići, radići, oppenheimi i slični su kao u kamenu uklesani bez obzira na poslovne rezultate svojih sljedbi. pozavidjeli bi im egipatski faraoni, ali tako je to kad politika blokira uvjete tržišne ekonomije.

New Report

Close