Putnički prijevoz troškove radnika srezao za 20 mil. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2014. u 09:26
Kraći otkazni rok i niža otpremnina/M. Sušenj/PIXSELL

Potpisan dodatak kolektivnom ugovoru, plaće niže za 6, 8 i 10 posto, rezovi idu dalje.

Uprava HŽ Putničkog prijevoza potpisala je u petak s predstavncima triju sindikata dodatak kolektivnom ugovoru kojim su troškovi zaposlenika smanjeni za 20 milijuna kuna.

Dogovoreno je smanjenje plaća radnika za 6, 8 i 10 posto. Radnicima koji obavljaju poslove zbog kojih dobivaju naknadu za pripravnost kod kuće naknada je prepolovljena sa 15 posto na 7,5 posto. Smanjeni su izdaci za sindikalne dužnosnike, povjerenike i koordinatore. Skraćen je otkazni rok i smanjena otpremnina za redovan otkaz ugovora o radu s maksimalnih 160.000 kuna na 100.000 kuna. Radnik koji odbije ponudu izmijenjenog ugovora o radu ima pravo na 50 posto otpremnine, a najviše do 50.000 kuna.Lani u listopadu potpisan je kolektivni ugovor temeljem kojeg nisu isplaćeni regres, božićnica i uskrsnica u 2013., a neće biti isplaćeni ni u 2014.

Time je HŽ Putnički prijevoz u dvije godine uštedio dodatnih više od 10 milijuna kuna.Nastavit će se proces smanjenja broja radnika dobrovoljnim odlaskom te određivanjem tehnološkog viška radnika kao rezultatom redefiniranja poslovnih procesa i investicijskih ulaganja, priopćili su iz te tvrtke. U sklopu programa restrukturiranja ne provodi se samo racionalizacija, HŽ Putnički prijevoz investira u novi vozni park, odnosno u 44 motorna vlaka, te u novi integralni sustav prodaje karata, istaknuo je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković.  

Komentirajte prvi

New Report

Close