Pusić: Njemačka ponovo pokazuje interes za regiju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2014. u 14:25
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u četvrtak kako je dobro što je Njemačka nakon duljeg vremena ponovo pokazala interes za regiju organiziravši konferenciju o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u četvrtak kako je dobro što je Njemačka nakon duljeg vremena ponovo pokazala interes za regiju organiziravši konferenciju o zapadnom Balkanu u Berlinu.

"Ne mislim da je Njemačka preuzela tu ulogu da nešto kontrolira ili koordinira, ali je, nakon dugo vremena pokazala ponovno vrlo aktivni interes za regiju, a to je važno i dobro" jer regija neko vrijeme nije bila na dnevnom redu Njemačke i njemačkih interesa, rekla je Pusić poslije sjednice vlade i uoči odlaska u Berlin, gdje će popodne sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionika.

Današnji summit smatra pozitivnim pokazateljem u kontekstu hrvatske inicijative da regija, u uvjetima u kojima su krizna žarišta drugdje, ipak ostane na dnevnom redu zemalja EU-a. "Smatramo da da proces reforme zemalja u regiji, približavanja i članstva u EU i NATO-u nije završen i da bi bilo štetno da se nekako marginalizira i zaboravi našu regiju", kazala je.

Od sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i liderima zemalja regije Pusić ne očekuje odluke vezane uz konkretne projekte, ali očekuje "neku vrstu inventure tipova projekata i stvari o kojima bi se u tom formatu i ubuduće moglo razgovarati".

Ponovila je kako ulazak u EU i NATO ne znače da je Hrvatska prestala biti dio regije. "Naše susjedstvo je za nas apsolutno pitanje naše vlastite stabilnosti i mi smo vrlo aktivni u politici suradnje i poticanja zemalja u susjedstvu u provođenju reformi", rekla je Pusić.

Konferencija u Berlinu počela je savjetovanjem ministara gospodarstva i financija šest zapadnobalkanskih zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija), te domaćina Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Popodne će im se pridružiti premijeri i ministri vanjskih poslova. Na skupu sudjeluju i najviši dužnosnici EU-a.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Nakon pada prihoda u Njemačkoj u vodećim industrijakim granama …normalno je,
da ih zanimamo i mi…

Hrvatska je nezavisna država, kakav region pusićko???? Shvati da si 1990. izgubila državu i da je više nitko nikada neće vratiti!!!!

razloge-zbog-kojih-odlazi-pusic

Samo u HEP-u zaposleno je 37 članova te stranke, od toga njih 19 na rukovodećim pozicijama.
Tu su i veliki dijelovi Janafa, Plinacroa, HŽ-a i brojnih drugih tvrtki.

Ne uđe li HNS u iduću vladu, stotine članova ostat će bez posla onako kako su ga i dobile – političkom odlukom.

http://www.24sata.hr/express/otkrivamo-pozadinu-sukoba-i-razloge-zbog-kojih-odlazi-pusic-384100

također, neka nas gospođa Pusić prestane lagati i prestane obmanjivati svojim kolabricionističkim metodama jer su Hrvati inteligentan i ponosan narod koji će znati ponovno vratiti svoju skupo plačenu i teško izborenu suverenost i samostalnost a koju su nam plačenici kao Pusička obmanom i na prevaru oduzeli!

New Report

Close