Pusić u Varteksovu kostimu zagovarala potencijalnu izradu brazilskih uniformi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2015. u 13:43
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Teme razgovora sa zamjenikom ministra vanjskih poslova bile su mogućnosti unapređivanja bilateralnih odnosa, u prvom redu projekt izgradnje brodova za Brazil u hrvatskim brodogradilištima.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u Brasiliji sa Sergiom Daneseom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Savezne Republike Brazil te ministrom obrane Jacquesom Wagnerom.

Teme razgovora sa zamjenikom ministra vanjskih poslova bile su mogućnosti unapređivanja bilateralnih odnosa, u prvom redu projekt izgradnje brodova za Brazil u hrvatskim brodogradilištima i potencijalna izgradnja dijelova za brazilske platforme za istraživanje plina i nafte u moru. Dogovorena je i završna verzija Memoranduma o razumijevanju, koja je spremna za potpisivanje, kao i preuzimanje aktivne uloge za realizaciju ovog projekta na razini zamjenika ministara vanjskih poslova.

Suradnja u brodogradnji

 – To znači, da bi hrvatski brodograditelji došli u Brazil ne samo na potpisivanje općeg okvira suradnje u brodogradnji kroz Memorandum o razumijevanju, već i na konkretne razgovore s potencijalnim brazilskim naručiteljima, odnosno brodarima. Brazil do 2020. planira izgraditi oko 500 brodova. To ne može sam i zato su mu hrvatski brodograditelji posebno zanimljivi. Razgovarali smo i o mogućnosti suradnje u području infrastrukture, pa i one željezničke, kao i o suradnji u području vojne i obrambene industrije, u koju svrhu je u hrvatskoj delegaciji i general Knežević, koji u ime RH Alana razgovara s brazilskim kolegama. U području vojne i obrambene suradnje postoji, naime, mnogo interesa i mogućnosti zajedničkog pojavljivanja na trećim tržištima, i što se tiče opreme i što se tiče naoružanja, a otvorena je i tema potencijalne izrade uniformi za brazilske potrebe u hrvatskoj industriji.Kako bih pokazala kako dobro rade naše firme, za tu sam priliku odjenula kostim izrađen u Varteksu, koji je potencijalno firma koja bi radila uniforme za Brazil. To je izazvalo veselje, ali na taj način se postiže da ljudi dobiju određeni dojam, rekla je ministrica.

S ministrom obrane Wagnerom teme razgovora bile su mogućnost suradnje u mirovnim misijama, kao i prezentacija hrvatske vojne industrije u travnju na velikom sajmu vojne industrije u Brazilu. Razgovaralo se i o mogućnostima treninga pilota helikoptera u Hrvatskoj i mogućoj suradnji u treningu za mirovne misije UN-a, obzirom da u Brazilu postoji centar za trening vojnika za mirovne misije. 

Slobodna trgovina

– Nadam se da će tijekom ove godine ministar obrane Brazila posjetiti Hrvatsku. Mislim da smo otvorili dovoljno tema i projekata, od kojih bi se neki bez daljnjega mogli staviti u realizaciju tijekom ove godine, zaključila je ministrica.

Tema sastanka s Anom Paulom Zakarias, šeficom Delegacije EU u Brasiliji, bio je, prije svega, Ugovor o slobodnoj trgovini između EU i Brazila, odnosno pitanje određenih kompenzacija obzirom da je Brazil izgubio trgovinske i izvozne partnere kroz pravila EU koja ograničavaju carinske namete na zemlje izvan EU.

 – Zato su važni ugovori o slobodnoj trgovini i o tome se pregovara. Tijekom proljeća održat će se sastanak na vrhu između Brazila i EU, a nakon toga u lipnju će se u Bruxellesu održati sastanak premijera Europske unije s jedne strane i s druge, predsjednika Vlada ili država zemalja CELAC-a, odnosno Zajednice latinskoameričkih i karipskih država, najavila je  Pusić.

Komentirajte prvi

New Report

Close