Prvosvibanjski produljeni vikend dobra prilika za turizam

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. travanj 2015. u 08:28
Foto: hina

Predstojeći praznik 1. svibnja turistički sektor vidi kao dodatnu priliku za jače predsezonsko ‘punjenje’ kapaciteta i povećanje prihoda i na Jadranu i u unutrašnjosti zemlje, koje bi barem moglo biti na razini lanjskog rezultata ne pokvari li ga loše vrijeme.

Predstojeći praznik 1. svibnja turistički sektor vidi kao dodatnu priliku za jače predsezonsko 'punjenje' kapaciteta i povećanje prihoda i na Jadranu i u unutrašnjosti zemlje, koje bi barem moglo biti na razini lanjskog rezultata ne pokvari li ga loše vrijeme.

Iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), kao i hotelijeri, kampovi, turističke agencije, obiteljski/privatni smještaj i drugi pružatelji turističko-ugostiteljskih usluga očekuju da će produljeni vikend donijeti dobru posjećenost i turističke rezultate.

Loše vrijeme može smanjiti rezervacije, pogotovo individualnih turista koji koriste 'last minute' i kampove na Jadranu, no turistički djelatnici ipak vjeruju da će sve veći angažman privatnog i javnog sektora u brojnim destinacijama u Hrvatskoj u kreiranju novih raznolikih proizvoda za motiviranje dolazaka i doživljaja turista ipak umanjiti utjecaj faktora loše vremenske prognoze.

Prema prvim najavama s terena, iz turističkih odredišta te sa stranih tržišta, u Glavnom uredu HTZ-a očekuju da će ovogodišnji produljeni vikend s Prvim svibnjem (Međunarodni praznik rada) Jadranu i gradu Zagrebu donijeti bar prošlogodišnju razinu ostvarenih noćenja.

"Moguće je da dostignemo oko 500 tisuća noćenja koliko ih je lani bilo tijekom prvosvibanjskih dana, a gledajući po županijama ove su godine mogući i porasti turističkog prometa u Istarskoj, Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te u Zagrebu", ističe direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, napominjući da će se konačni rezultati svibnja, pa tako i njegovog prvog vikenda, znati početkom lipnja, kada će detaljnije moći analizirati ovogodišnju predsezonu.

Hotelijeri i agencije očekuju pozitivne rezultate

Hotelijeri su već s uskrsnim blagdanima dobro krenuli u ovogodišnju sezonu, a nastavak sličnog trenda očekuju i za prvosvibanjski vikend, pogotovo hoteli u Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Šibeniku, Lošinju, ističu iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

"Ovogodišnji prvosvibanjski dani brojnim hotelima donose i pojačane rezervacije domaćih turista, što je pozitivan trend koji će se nadamo održati i dalje, a što možemo dijelom objasniti i aktivnim 'revenue managementom' ili sve češćim posezanjem hotelske prodaje za raznim alatima kojima fleksibiliziraju cijene", naglašava direktorica UPUHH-a Iva Bahunek, napominjući da su hotelijeri ove godine pomalo iznenađeni padom rezervacija turista iz Slovenije i Poljske.

Organizirani dolasci Slovenaca, kako se doznaje iz nekoliko turističkih/putničkih agencija, stabilni su te su ti turisti uz Austrijance i Nijemce najbrojniji u bukiranju aranžmana za Hrvatsku za Prvi svibnja.

Zagrebački Ban Tours kaže da najveću potražnju stranih turista za te dane bilježe za Istru (Poreč, Rovinj), Kvarner (Opatija, otoci) te središnji Jadran (Hvar), i to najviše za hotele tri i četiri zvjezdice na bazi polupansiona.

Touroperator Atlas najavljuje da će početkom svibnja imati dosta putnika na kruzerima te iz Amerike na autobusnim turama jugoistočnom Europom koje uključuju i Hrvatsku, a očekuju i dosta turista iz Koreje, Japana i Australije na turama Zagreb, Plitvice, Split, Dubrovnik, Korčula, Hvar. U Istru će preko njih tradicionalno autobusima doći u znatnom broju Talijani oko 1. svibnja, a ističu i rast engleskog tržišta, odakle stiže najviše turista u Istru i Dubrovnik.

Velik broj rezervacija za prvi svibanj bilježe i u zagrebačkoj agenciji Kompas iz koje očekuju da će Jadran za te dane biti dosta pun.

I domaći turisti preko agencija putuju za praznike, ali većina agencija ističe da se uvijek radi o manje-više istim brojkama, kao i o većinom plaćanju putovanja na rate.

Osim na Jadranu, gdje preko agencija ove godine dosta traže Opatiju, Primošten i Hvar, domaći će produženi vikend provesti na destinacijama u okruženju, najviše u Budimpešti, Beču i Veneciji, ali ima i onih koji su kupili aranžmane za proljetna autobusna putovanja u Toskanu, Provansu, Bavarsku, Azurnu obalu, dok su među putovanjima zrakoplovom dosta birali Island, Armeniju, Gruziju, Barcelonu i Dubai.

Komentirajte prvi

New Report

Close