Prvi sajam hrvatskih gradova zainteresirao i Peking

Autor: Bernard Ivezić , 21. rujan 2014. u 22:00
Marina Pavković najavljuje slične projekte na ZV-u/ Tomislav Miletic/PIXSELL

Energetska obnova Donjeg grada vrijedna je 2 mlrd. kuna.

Najava početka dvije milijarde kuna vrijedne energetske obnove Donjeg grada u Zagrebu, zatim najava izrade metropolitan zona za četiri najveća grada u Hrvatskoj i dolazak delegacije poduzetnika iz Pekinga zainteresiranih investirati u Novsku prvi su konkretni rezultati Zagreb business summita.

Marina Pavković, direktorica Zagrebačkog velesajma, kaže da je zadovoljna što su na jedno mjesto uspjeli dovesti predsjednika, ministre, ravnatelje agencija i zavoda, župane, gradonačelnike, direktore poslovnih zona i inkubatora, čelnike gradskih uprava, sindikate, predstavnike civilnog društva, investitore i konzultante. "Od svih komponenti BDP-a pad investicija od 38,3 posto najviše je pridonio recesiji i to je ono na što Summit ukazuje da se može mijenjati kad se uspostavi dijalog između vlade i gradova, koji su danas generatori razvoja, te se sve to predstavi investitorima", kaže Pavković.

 

Pavković

Zagrebački velesajam postaje institucija koja povezuje razne dijelove društva

Navodi da dolazak političke i poslovne delegacije iz Pekinga pokazuje da potencijala za poslove ima. No, dodaje da je okrugli stol na temu investicijske klime i odnosa društva prema investicijama, koji su organizirali Ministarstvo gospodarstva i Agencija za investicije, ukazao na niz razloga zbog kojih je investicijska klima u Hrvatskoj problem.

"Iz Sinja su ukazali na to da im ministarstva nisu dostupna, iz Novske da su proračuni gradova presiromašni za sufinanciranje EU projekata, Udruga stranih investitora upozorila je na česte promjene poreznog sustava, predsjednik RH na nužnost fiskalne decentralizacije, a iz Vlade su upozorili na nezainteresiranost gradova za prihvat novih znanja", kaže Pavković. Dodaje da im pozitivne reakcije sudionika na summit daju poticaj za daljnji razvoj te platforme. "Ovo je bio veliki iskorak i za Zagrebački velesajam, koji se mijenja iz nekadašnjeg prodavača prostora u instituciju koja svojim znanjem i resursima povezuje djelove društva kojima treba sadržajnija i kvalitetnija komunikacija", zaključuje Pavković.

Komentirajte prvi

New Report

Close