Prvi čovjek Erste banke objasnio zbog čega su za Hrvatsku jako važne iduće dvije godine

Autor: Tomislav Pili , 12. prosinac 2018. u 11:10
FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

Iako će banke zbog uvođenja eura osjetiti pad prihoda zbog gubitka mjenjačkih poslova, ulazak u eurozonu može hrvatskom društvu donijeti brojne dobrobiti, istaknuo je u utorak predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schöfböck.

„Put prema euru ne smije biti svrha samom sebi, već mora imati razlog, a to je prosperitet društva“, istaknuo je Schöfböck. Osvrnuvši se na kretanja u globalnoj ekonomiji, prvi čovjek Erste banke istaknuo je kako će se, po njegovu sudu, svjetsko gospodarstvo za dvije godine „ohladiti“, pa Hrvatska to vrijeme mora iskoristiti za ekonomsku prilagodbu radi ulaska u eurozonu. A što se tiče kretanja na domaćem gospodarskom planu, ove godine možemo očekivati rast BDP-a između 2,5 i 2,8 posto, istaknuo je direktor ekonomskih istraživanja Alen Kovač.

„Rastemo brže od Europske unije, ali i sporije od usporedivih država“, naglasio je Kovač. Što se tiče iduće godine, Kovač ocjenjuje da će se zadržati pozitivne karakteristike hrvatskog ghospodarstva, poput daljnjeg rasta priljeva novca iz europskih fondova, rasta investicija i osobne potrošnje. Međutim, iduće godine naglašeniji će biti rizici koji redom dolaze iz inozemstva – trgovinski rat, brexit i pitanje talijanskog deficita. Stoga će iduće godine rast hrvatskog gospodarstva usporiti i doseći će između 2,5 i 2,6 posto. „Veseli nastavak fiskalne konsolidacije. Iduće godine očekujemo povrat investicijskog rejtinga Hrvatske kao krune fiskalne konsolidacije“, istaknuo je glavni ekonomist Erste banke.

Uz predstavljanje makroekonomskih prognoza, predblagdansko druženje Erste banka je iskoristila i za lansiranje nove platne aplikacije KEKS Pay. Aplikacija je rezultat rada internog startupa u banci, a opisana je kao „prvi pravi digitalni novčanik u Hrvatskoj“. Služi za prijenos novca na račune prijatelja ili obitelji, neovisno koje banke su klijenti, a omogućava i skupljanje novca u chat grupi. Funkcionira kao „financijski Whats App“, pa za prijenos novca nije potrebno otvoriti račun, već samo broj mobitela primatelja. Korištenje aplikacije potpuno je besplatno, kao i njezino preuzimanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close