Prozvani uzvraćaju: Žalac je ta koja ne ispunjava obveze

Autor: Marija Brnić , 13. travanj 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Dobrović tvrdi kako se u njegovom ministarstvu ne kasni, te se vodi računa i o brzini i o kvaliteti projekata.

Prozivke koje je zbog kašnjenja u pripremi projekata i dodjeli sredstava EU ovih dana ministrica  regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac uputila svom kolegi, ministru zaštite okoliša Slavenu Dobroviću mogle bi joj se vratiti poput bumeranga.

Takva pismena upozorenja, naime, Žalac nije uputila samo Dobroviću, nego i ostalim kolegama preko kojih se provodi apsorpcija EU novca. Nastojeći smiriti "strasti" premijer Andrej Plenković otkrio je na jučerašnjoj sjednici Vlade da su istom korespondencijom ministrice Žalac obuhvaćeni bili i ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministri zdravstva Milan Kujundžić, prometa Oleg Butković, uprave Ivan Kovačić, demografije Nada Murganić, te znanosti Pavo Barišić.  

Drugim riječima, Plenković je nastojao ublažiti sumnje da se iza korespondencije kriju politička "podbadanja" HDZ-ove ministrice kolegi iz Mosta, no iz neslužbenih reakcija ostalih kolega čuje se stav da prozivkama ministrica zapravo nastoji skinuti sa sebe eventualnu odgovornost za neuspjeh u povlačenju novca koja bi se mogla pojaviti.  Svi prozvani ministri uzvratili su Žalac svojim analizama stanja u svojim resorima iz kojih se može zaključiti da ih se vrednuje i za zadatke koje prema planu godišnjih aktivnosti tek trebaju obavljati u drugoj polovici godine.

S druge strane, prozvani ministri uzvraćaju Žalac kritikama da je upravo njezino ministarstvo slaba točka u provedbi posla s korištenjem EU-novca, koje je službeno koordinator ostalih ministarstava u provođenju postupaka. Među ostalim, Žalac još nije izradila uredbu o unutarnjem ustrojstvu ministarstva, kojim bi se utvrdile i najavljene potrebe za dodatna zapošljavanja službenika na poslovima odobravanja dokumentacije poziva, što usporava i provođenje planiranih aktivnosti.  

Ministar Dobrović novinarima je jučer izjavio kako se u njegovom ministarstvu ne kasni, te se ne vodi računa samo o brzini, nego i o kvaliteti projekata koje će Hrvatska i građani dobiti kroz EU-financiranje. Kao potvrdu da je situacija upravo suprotna od one za koju ga se proziva naveo je da će već idući petak imati tri velike alokacije. Njegovo ministarstvo povlači novce i iz posebnih EU fondova, kao što je slučaj 102 milijuna eura bespovratnih sredstava za plutajući LNG terminal.

Ako ima zastoja u provođenju mjera, ministrica Žalac, kažu suradnici prozvanih ministara, trebala je na njih ukazati na Nacionalnom koordinacijskom odboru za EU fondove, kojim predsjedava, a koje se od osnivanja u ožujku još nije sastalo. Ovakvim "podbadanjem", zaključuju, Žalac unaprijed nastoji prebaciti odgovornost za eventualne slabe učinke u korištenju EU-fondova. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gospođo, Gabrijela Žalac, umjesto prepucavanja s kolegama iz Vlade RH, kontaktirajte Vladu Poljske. Oni su davno svladali naukovanje, kako se provodi apsorpcija EU novca !

New Report

Close