Prošle godine na razne izbore u Hrvatskoj potrošeno više od 200 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2016. u 15:20
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

DIP je u 2015. zaprimio 1.943 predmeta, a glavninu ih, točnije, 686, čine predmeti vezani za provedbu parlamentarnih izbora.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u prošloj je godini nadziralo predsjedničke, parlamentarne, 'manjinske' te prijevremene izbore u 11 gradova i devet općina, a njihovi ukupni troškovi premašili su 205 milijuna kuna, iščitava se iz Pregleda rada Povjerenstva u 2015., prvog takvog dokumenta koje je DIP objavio i koje će ubuduće redovito godišnje objavljivati.

 Nema zakonske obveze za to, ali to činimo radi transparentnosti, rekao je u petak predsjednik DIP-a Branko Hrvatin i najavio da će to postati praksa, pa će se svake godine do svibnja izraditi pregled za godinu prije i objaviti na DIP-ovoj web stranici.

 Povjerenstvo je u Pregledu pobrojalo konkretne poslove kojima se bavilo, a time podsjetilo i na glavne elemente izbora koje je pratilo.

Predsjednički izbori održani su u dva kruga, u prosincu 2014. i siječnju 2015., naklonost birača tražilo je četvero kandidata (Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić), a za predsjednicu je izabrana Kolinda Grabar Kitarović. Osim u Hrvatskoj, biralo se u još 50 država – od 6.352 određena biračka mjesta 90 ih je bilo u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

 Predsjedničke izbore nadzirao je rekordan broj promatrača, a njihov ukupan trošak za državni proračun iznosio je 82,7 milijuna kuna. DIP je proveo nadzor nad financiranjem izborne promidžbe, a DORH je obavijestio da je jedan kandidat povrijedio zakon.

 Izbori za Hrvatski sabor održani su početkom studenoga 2015., u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj kandidiralo se 166 lista, dok je u XII. jedinici u kojoj osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina predložen 41 kandidat. Novi parlament birao se u Hrvatskoj i u 48 država, a od ukupno 6.941 biračkog mjesta 114 ih je određeno u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. 

 Ti su izbori stajali više od 120 milijuna kuna, a pratilo ih je 13.349 promatrača.

 Povjerenstvo je 'pročešljalo' financiranje 71 izbornog sudionika, 25 stranaka, pet neovisnih lista i 41 kandidata za zastupnika nacionalnih manjina – jednom od njih izreklo je administrativnu kaznu potpunog gubitka naknade troškova promidžbe. DORH je obavijestilo da je 18 izbornih sudionika povrijedilo Zakon o financiranju izborne promidžbe.

 'Manjinski', odnosno izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u općinama, gradovima i županijama održani su lanjskog proljeća, a njihova provedba 'teretila' je državni proračun za 764.000 kuna.

 Neznatno manje, konkretno 717.000 kuna iznosio je trošak provedbe prijevremenih lokalnih izbora u 11 gradova i devet općina.

 U ožujku 2015. prijevremeno su se birali gradonačelnici i gradska vijeća Dubrovnika, Novog Marofa, Svetog Ivana Zeline, Raba, Paga, Hvara, Omiša, Korčule i Zlatara, u srpnju Vrgorca, a u prosincu Gline. Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda i Gundinci općine su koje su u ožujku prijevremeno birale načelnike i općinska vijeća, Semeljci su to učinili četiri mjeseca kasnije, dakle u srpnju iste godine.

 Povjerenstvo je lani obavilo redoviti godišnji nadzor financiranja nad 154 političke stranke, šest nezavisnih saborskih zastupnika i 897 nezavisnih lokalnih vijećnika. Državnom odvjetništvu dostavilo je 195 obavijesti o utvrđenim povredama zakona, a nadležnim tijelima uputilo 105 prijedloga da obustave isplatu za redovito godišnje financiranje stranaka i nezavisnih vijećnika.

 DIP je u 2015. zaprimio 1.943 predmeta, a glavninu ih, točnije, 686, čine predmeti vezani za provedbu parlamentarnih izbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close