Propalo izdavanje državnih obveznica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. lipanj 2016. u 15:44
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Strani financijski mediji pisali su također da bi izdanje trebalo biti ovoga tjedna, no Ministarstvo je danas priopćilo da će se nastaviti pratiti situacija na međunarodnim financijskim tržištima.

Hrvatska će nastaviti s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće, objavilo je u srijedu Ministarstvo financija na svojim internet stranicama.

Kako se navodi u priopćenju, izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke ovaj je tjedan obavilo niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu. Prezentirani su osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika, navodi se u priopćenju.

"Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće", zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Početkom svibnja Reuters je objavio da je Hrvatska angažirala investicijske banke Citigroup, HSBC, Societe Generale i Unicredit da vode novu emisiju euroobveznica, a procjenjivalo se da će biti riječ o izdanju u vrijednosti oko milijardu eura.

Strani financijski mediji pisali su također da bi izdanje trebalo biti ovoga tjedna, no Ministarstvo je danas priopćilo da će se nastaviti pratiti situacija na međunarodnim financijskim tržištima.

Iz domaćih bankarskih krugova doznaje se da investitori žele imati povjerenje u onoga tko izdaje obveznice pa je ovo poruka da se politička situacija mora stabilizirati.

Posljednji puta Hrvatska je izdala euro obveznice na inozemnom tržištu u ožujku prošle godine, i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od 3 posto, a prinos od 3,25 posto. 

To je bilo dotad najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, što se ponajviše zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici kakvu Europska središnja banka (ECB) vodi već godinama.

Novotny: Odgoda izdanja obveznica prijelomni trenutak za državu

Hrvatska je po prvi put odgodila izdanje obveznice i to je prijelomni trenutak koji bi trebao brinuti političku elitu, ocijenio je u srijedu ekonomski analitičar Damir Novotny, komentirajući odluku Ministarstva financija da se s izdavanjem euroobveznice ide nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Jucer pred kamerama Suker (strucnjak za 20 kg. mesa tjedno na tudji racun) izjavljuje, da je rast GDP odraz dobro poslozene vlade i funkcioniranje institucija. A sta o tome misli bankari jucer se vidjelo.

Jučer objave da je Novotny u stečaju, a danas ga opet pitaju za mišljenje. Razumije kako funkcionira svijet ali ne shvaća kako se plaćaju dobavljači i porezi državi.

Nismo samo mi krivi, krive su i investicijske banke koje smo angažirali da vode emisiju euroobveznica, Citigroup, HSBC, Societe Generale i Unicredito. I zašto su uopće angažirali Unicredit banku s kojom je RH u sporu na arbitražnom sudu u Washingtonu vezano uz konverziju kredita u francima.


Da nije Petrov zakuhao sve bi bilo u redu
a i Prgomet

Pa da, naravno, sve je kriv Petrov, ako nije Petrov, onda je Most, ako nije Most, onda je SDP….

Bitno da HDZ nikad nije kriv!

New Report

Close